Пређи на садржај

Међународни дан свести мина и помоћи у разминиравању

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни дан свести мина и помоћи у разминиравању
Званичан називМеђународни дан свести мина и помоћи у разминиравању
Установљен2005. године
Датум4. април

Међународни дан свести мина и помоћи у разминиравању (енгл. International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action) се обележава сваког 4. априла по одлуци Генералне скупштине Уједињених нација.

Историјат[уреди | уреди извор]

Генерална скупштина Уједињених нација је 4. април прогласила за Међународни дан свести мина и помоћи у разминиравању 8. децембра 2005. са циљем скретања пажње јавности на активности противминског деловања, претње које представљају нагазне мине и начин рада на њиховом отклањању.[1] Службе Уједињених нација за уклањање мина су посвећене и потреба погођених појединаца и хуманитараца.[2] Први пут је обележен 4. априла 2006.[3]

Међународном дану свести мина и помоћи у разминиравању се придаје значај ради успостављање оквира одговорности Уједињених нација.[1] На овај дан се врше патроле, хуманитарци подижу свест о минама међу људима који живе у опасним атмосферама и образују их како да преживе и заштите своје животе.[4] Обележава се са циљем развоја света без нагазних мина и експлозивних остатака рата што би помогло појединцима и заједницама да живе у безбедном окружењу.[5]

Године 2024. се обележио са фокусом на особе са инвалидитетом које су преживеле опасности од експлозива и на све особе са инвалидитетом које живе у земљама са сукобима.[6] Пажња је усмерена на петогодишњицу резолуције Савета безбедности Уједињених нација 2475, која позива државе чланице, а посебно чланице Савета безбедности, да размотре и заштите особе са инвалидитетом, да им осигурају приступ помоћи и да их укључи у превенцију сукоба и изградњу мира.[7] Како би се истакла потреба за пуном имплементацијом резолуције Служба Уједињених нација за уклањање мина је отворила мултимедијалну изложбу „Сведочење о путу напред: заштита живота. Изградња мира”.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „International Day For Mine Awareness 2024: Theme, History and Significance”. News18 (на језику: енглески). 2024-04-04. Приступљено 2024-04-27. 
  2. ^ „The Secretary-General: Message for the International Day of Mine Awareness & Assistance in Mine Action”. United Nations : Information Service Vienna (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-27. 
  3. ^ „International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action”. United Nations Peacekeeping (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-27. 
  4. ^ Newsd (2024-04-01). „International Day for Landmine Awareness and Assistance in Mine Action 2024: History, FAQs, Dates, Activities, and Facts About landmines”. Newsd.in (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-27. 
  5. ^ „Protecting Lives. Building Peace. International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action 2024”. 
  6. ^ „International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action”. 
  7. ^ „Mine action entails more than removing landmines from the ground”.