Пређи на садржај

Моћни Косијанери

С Википедије, слободне енциклопедије

Моћни Косијанери (енгл. The Mighty Boosh) је британска хумористичка серија са комичарима Ноелом Филдингом (Винс Ноар) и Џулијаном Баратом (Хауард Мун) започета као позоришна представа, па као радио емисија, и на крају као телевизијска серија.

Позоришна представа

[уреди | уреди извор]
 1. The Mighty Boosh (1998) - Моћни Косијанери (1998), Прва позоришна представа.
 2. Arctic Boosh (1999) - Арктички Косијанери (1999), Друга позоришна представа од које је касније и настала радио и телевизијска епизода „Тундра“.
 3. Autoboosh (2000) - Ауто Косијанери (2000), Трећа позоришна представа.
 4. The Mighty Boosh Live (2006) - Моћни Косијанери уживо (2006), Четврта позоришна представа, слична „Арктичким Косијанерима“, од ње такође настала епизода „Тундра“.
 5. The Mighty Boosh Live: Future Sailors Tour (2008) - Моћни Косијанери уживо: Морнари из будућности турнеја (2008), Пета позоришна представа.

Радио емисија

[уреди | уреди извор]
 1. Stolen - Украдено, Прва радио епизода, мистериозан лик зван „Фантом“ краде животиње из њиховог Зоо-врта, тако да Винс и Хауард крећу у мисију да открију ко је он.
 2. Jungle - Џунгла, Друга радио епизода, Винс и Хауард крећу у џунглу да би пронашли старог власника зоо-врта Томија Нуку, да би он заменио садашњег власника Боба Фосила.
 3. Jazz - Џез, Трећа радио епизода, Винс оснива „рок“ бенд, али након свађе са гитаристом гитариста напушта бенд, након тога Винс убеђује Хауарда да му се придружи иако га „Дух Џеза“ прогања.
 4. Mutants - Мутанти, Четврта радио епизода, након што је чувар зоо-врта Џои Мус убијен, Винс и Хауард крећу у потрагу, и проналазе мутант-животиње које је Боб Фосил створио да би их продао јапанском бизнисмену.
 5. Tundra - Тундра, Пета радио епизода, базирана на представама „Арктички Косијанери“ и „Моћни Косијанери уживо“, Боб Фосил шаље Винса у Шпанију, а Хауарда на Арктик да би пронашли још животиња за његов зоо-врт.
 6. Hitcher - Ауто-стопер, Шеста радио епизода, Винс и Хауард воде „Тонија Шкампа“ у Зоо-врт за зле животиње, на путу налећу на ауто-стопера који их заробљава у кутију.

Телевизијска емисија

[уреди | уреди извор]

Сезона 1 (2004):

 1. Killeroo - Кенгур убица, Прва ТВ-епизода, Хауард, уцењен од стране Боба Фосила пристаје на Бокс-меч између њега и кенгура, мислећи да ће тако импресионирати г-ћу Гидеон која му се свиђа.
 2. Mutants - Мутанти, Друга ТВ-епизода, базирана на радио емисији „Мутанти“, након убиства чувара Џоија Муса, и нестанка животиња из врта Винс и Хауард крећу у потрагу и откривају мутанте створене од стране Диксона Бејнбриџа.
 3. Bollo - Боло, Трећа ТВ-епизода, горила Боло се разбољева, и Хауард га замењује у костиму гориле, смрт долази по Болоа, и грешком односи Хауарда у пакао за мајмуне, Винс тада одлази у пакао да би га спасио и суочава се са „Мајмуном смрти“.
 4. Tundra - Тундра, Четврта ТВ-епизода, базирана на радио емисији „Тундра“, Винс и Хауард одлазе не Арктик да би пронашли „Јаје Мантумби“ и суочавају се са „Црним мразом“.
 5. Jungle - Џунгла, Пета ТВ-епизода, базирана на радио емисији „Џунгла“, Винс и Хауард одлазе у џунглу да би пронашли старог власника Зоо-врта Томија Нуку да би он заменио садашњег власника Диксона Бејнбриџа који жели да прода Зоо-врт.
 6. Charlie - Чарли, Шеста ТВ-епизода, Хауард жели да постане писац да би импресионирао г-ђу Гидеон, и пише књигу, за то време Винс црта стрипове бојицама, и оставља их у фрижидеру у супер-маркету, познати писци проналаза Винсове стрипове, и проглашавају Винса писцем уместо Хауарда.
 7. Electro - Електро, Седма ТВ-епизода, базирана на радио епизоди „Џез“, Винс оснива „електро“ бенд, и убрзо се свађа са гитаристом „Џонијем 2 шешира“, Џони напушта бенд, и Винс убеђује Хауарда да му се придружи бенду, иако га прогања „Дух Џеза“ док свира.
 8. Hitcher - Аутостопер, Осма ТВ-епизода, базирана на радио епизоди „Аутостопер“, Након што је „Медвед Иван“ подивљао, Винс и Хауард га воде у врт за зле животиње и на путу срећу мистериозног зеленог ауто-стопера који их заробљава у кутију.

Сезона 2 (2005):

 1. Call of the Yeti - Позив Јетија, Девета ТВ-епизода, за разлику од прве сезоне, у овој Винс и Хауард више не раде у Зоо-врту, Винс, Хауард, Набу и Боло иду на одмор у брвнару у једној шуми, чији је власник Кодијак Џек, Кодијак Џек се заљубљује у Винса, и моли Хауарда да их остави саме, Хауард одлази у шуму где га заробљавају „Јетији“, Набу и Боло сазнају да је сезона парења Јетија, и заједно са винсом крећу у потрагу за Хауардом.
 2. The Priest and the Beast - Поп и Звер, Десета ТВ-епизода, Винс и Хауард постају музичари, покушавају да смисле какву врсту музике ће да свирају, да би им помогао, Набу им прича причу о „Рубију ДиСарзио“ и „Спајдеру Дижону“, у причи Руби и Спајдер такође траже тај „нови звук“ који ће да свирају, и одлазе у град који је насељен само женама, тамо побеђују бандита „Битамакса“ и Спајдер осваја своја „Врата Кукунду“ на својој глави.
 3. Nanageddon - Бабагедон, Једанаеста ТВ-епизода, Винс и Хауард желе да импресионирају неке „Гот“ девојке, и краду Набуову књигу црне магије, успомоћ ње призивају најопаснијег демона, бабу, која окупља своју армију, и почиње Бабагедон. Због тога, остали Шамани одлучују да лише Набуа његових моћи, али срећом Винс и Хауард му враћају књигу и успевају да поразе бабе.
 4. Fountain of Youth - Фонтана младости, Дванаеста ТВ-епизода, Хауард мисли да је превише остарио, и након тога што је чуо од Болоа за „Фонтану младости“ одлучује да оде тамо и постане поново млад, али „Аутостопер“ стиже тамо пре њих, и док су они стигли, он се већ купао тамо, након што су га поразили, Винс и Хауард крећу да пију ту воду и постају бебе.
 5. The Legend of Old Gregg - Легенда Старог Грега, Тринаеста ТВ-епизода, Винс и Хауард одлазе да пецају на „Црно језеро“, где хауард пеца „Старог Грега“, пола рибу-пола човека који га заробљава и тера да се ожени за њега, срећом Винс позајмљује Набуову подморницу, и заједно крећу да спасу Хауарда.
 6. The Nightmare of Milky Joe - Кошмар о Милки Џоу, Четрнаеста ТВ-епизода, Винс и Хауард одлучују да отпутују за Америку и постану славни, због Хауардовог страха од летења, путују бродом и насукају се на пусто острво, где не једу ништа сем кокоса, и почињу да добојају „Кокос-кошмаре“ привиђају им се причајући кокоси, један од њих је и „Милки Џо“.

Сезона 3 (2007):

 1. Eels - Јегуље, Петнаеста ТВ-епизода, у овој сезони Набу оснива бутик „Набутик“, и једини радници су му Винс и Хауард, Набу и Боло одлазе на шаманску журку, и остављају Винса и Хауарда саме у Набутику, они се такмиче ко ће више ствари да прода, Винс пише на зиду бутика графите о томе како је Хауард мушка курва, и долази им транвестит „Елеонора“ који жели да има секс са Хауардом.
 2. Journey to the Centre of the Punk - Пут до центра Панка, Шеснаеста ТВ-епизода, Винс гризе Хауардову Џез-плочу и добија Џез-вирус, који напада његов имунски систем, Хауард и његов најбољи пријатељ Лестер, који је слеп, успомоћ минијатурне подморнице, улазе у винсово тело и боре се против Џез-вируса.
 3. The Power of the Crimp - Моћ Кримпа, Седамнаеста ТВ-епизода, Ланс Диор и Харолд Бум копирају Винса и Хауарда, чак су почели и да „кримпују“, то је посебна врста певања развијена од стране Винса и Хауарда, да би доказали да су они „оригинални“ Винс и Хауард, они организују турнир у Кримповању.
 4. The Strange Tale of the Crack Fox - Чудна прича о надрогираној лисици, Осамнаеста ТВ-епизода, Винс годинама гомила смеће у њиховом дворишту, и Хауард га тера да то почисти, након што Хауард оставља винса самог, Винс пушта надрогирану лицицу, која је живела у њиховом смећу, код њих кући, лисица краде шамански сок, и добија супер моћи, и Винс и Хауард се боре против ње.
 5. Party - Журка, Деветнаеста ТВ-епизода, Винс организује журку у Набутику, и говори Хауарду да је то у ствари његова журка, због тога што му је рођендан, један од гостију је и Главни Шаман „Денис“, који проналази Винса са његовом женом, да би му објаснио да није као што изгледа, Винс се прави да је геј, и љуби Хауарда у уста, али после тог пољубца Хауард се стварно заљубљује у Винса.
 6. The Chokes - Слеђивање, Двадесета, и последња ТВ-епизода, Винс органзује представу, и жели да наступа са групом „Блек Тјубс“ али они му дају за услов да уђе у супер-танке фармерице, Винс цео дан тренира да би смршао ноге, и Хауард жели да наступа на представи као глумац, али не зна да глуми, зато унајмљује глумца „Монтгомерија Фленџа“ који му даје часове глуме.
 1. Vince Noar - Винс Ноар, глуми га „Ноел Филдинг“, главни јунак серије, појављује се у свакој епизоди.
 2. Howard Moon - Хауард Мун, глуми га „Џулијан Барат“, такође главни јунак, и појављује се у свим епизодама.
 3. Naboo the Enigma - Набу Енигма, глуми га „Мајкл Филдинг“, шаман, један од главнијих јунака, такође се појављује у скоро свим епизодама.
 4. Bollo - Боло, глуми га „Дејв Браун“, Набуов помоћник, горила, појављује се у скоро свакој епизоди у којој и Набу.
 5. Bob Fossil - Боб Фосил, глуми га „Рич Фулчер“, помоћник власника Зоо-врта, касније и водитељ неких емисија.
 6. Dixon Bainbridge - Диксон Бејнбриџ, глуми га „Мет Бери“, власник Зоо-врта, појављује се само у првој сезони док су Винс и Хауард радили у Зоо-врту.
 7. Lester Corncrake - Лестер Корнкрејк, глуми га „Рич Фулчер“, Хауардов најбољи пријатељ, слеп, појављује се у трећој сезони.
 8. Dennis - Денис, глуми га „Џулијан Барат“, главни Шаман, појављује се у другој и трећој сезони.
 9. Rudi van DiSarzio - Руди ван ДиСарзио, глуми га „Џулијан Барат“, појављује се у епизодама „Џунгла“ и „Поп и звер“.
 10. Spider Dijon - Спајдер Дижон, глуми га „Ноел Филдинг“, помоћник је „Рудија ВанДисарзија“, и појављује се у епизоди „Поп и Звер“.
 11. Mrs. Gideon - Г-ђа Гидеон, глуми је „Викторија Викс“, појављује се у првој сезони.
 12. Old Gregg - Стари Грег, глуми га „Ноел Филдинг“, појављује се у епизоди „Легенда о Старом Грегу“
 13. The Hitcher - Аутостопер, глуми га „Ноел Филдинг“, појављује се у епизодама „Аутостопер“, „Фонтана младости“ и „Јегуље“.
 14. The Spirit of Jazz - Дух Џеза, глуми га „Ноел Филдинг“, појављује се у епизодама „Електро“ и „Пут у центар Панка“.
 15. Tommy Nookah - Томи Нука, глуми га „Рич Фулчер“, бивши власник Зоо-врта, појављује се у епизоди „Џунгла“.
 16. The Betamax Bandit - Бандит Бетамакс, глуми га „Рич Фулчер“, појављује се у епизоди „Поп и Звер“.
 17. Black Frost - Црни Мраз, глуми га „Дејв Браун“, појављује се у епизоди „Тундра“.
 18. Charlie - Чарли, глуми га „Питер Кирјацоу“, пола човек-пола жвака, појављује се у епизоди „Чарли“.
 19. The Crack Fox - Надрогирана Лисица, глуми је „Џулијан Барат“, појављује се у епизоди „Чудна прича надрогиране лисице“.
 20. Eleonor - Елеонор, глуми је „Рич Фулчер“, транвестит је, и појављује се у епизоди „Јегуље“.
 21. Montgomery Flange - Монтгомери Фленџ, глуми га „Ноел Филдинг“, и појављује се у „Замрзивању“.
 22. Kodiak Jack - Кодијак Џек, глуми га „Рич Фулчер“, и појављује се у „Зову Јетија“.
 23. Johhny 2hats - Џони 2шешира, глуми га „Ден Кларк“, и појављује се у епизоди „Електро“.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]