Нацрт:Снежана Ћосић

С Википедије, слободне енциклопедије
Снежана Ћосић
Лични подаци
Пуно имеСнежана Ћосић
Датум рођења01.02.1969.
Место рођењаАлександровац, СФРЈ
ОбразовањеДоктор ветеринарске медицине, специјалиста микробиологије
Основна школаАца Алексић
Средња школаСвети Трифун
УниверзитетУниверзитет у Београду Факултет ветеринарске медицине
ЗанимањеДоктор ветеринарске медицине, специјалиста микробиологије, романописац, књижевник

Снежана Ћосић (01.02.1969. - ) је српска књижевница, романописац, песникиња, есејисткиња и писац кратких прича.

У својим књижевним делима вешто спаја наизглед неспојиво. Бави се религиозним, филозофским и духовним темама, а кроз поезију вешто пише о љубави. Неисцрпна јој је тема стање душе код људи у 21. веку. Њено писање је сликовито и филмично, имамо зрелу освешћену чулност с једне, те духовност с друге стране. Оно што је издваја је њено књижевно умеће да код читаоца дотакне сва чула. До сада је објавила романе : Не ломи ми лојзе, не кради ми гројзе и Станица Балкан. У роману Станица Блакан је направила својствен искорак и скок у нашој књижевности, а овај симбол умећа балансирања, издржљивости и живљења, постао је негде и њен печат као ствараоца. Објавила је и збирку поезије и кратких прича : Љуби ме.

БИОГРАФИЈА[уреди | уреди извор]

Снежана Ћосић рођена је 01.02.1969. године у Александровцу жупском, СФРЈ. Чита и пише од своје пете године, и још као ученик освајила је многе вредне награде. Животни пут је одводи на Факултет ветеринарске медицине који завршава са успехом и на коме је специјализирала микробиологију. Овим послом се бавила до 2015. године, када започиње свој први роман Не ломи ми лојзе, не кради ми гројзе, који је објављен 2016. године. До тог времена се бавила писањем поезије, кратких прича и есеја али их није објављивала. Од 2016. године, после великог успеха првог романа, Не ломи ми лојзе, не кради ми гројзе, напушта своје дотадашње занимање доктора ветеринарске медицине и почиње да се бави искључиво писањем. Члан је Ветеринарске коморе Србије и члан је Удружења књижевника Србије.

Стваралаштво и утицај[уреди | уреди извор]

До сада је објавила романе : Не ломи ми лојзе, не кради ми гројзе (2016) и Станица Балкан (2017) и збирку поезије и кратких прича Љуби ме (2018). Дописано и преуређено издање романа Не ломи ми лојзе, не кради ми гројзе (2019), друго издање романа Станица Балкан (2020).[1] На Снежану Ћосић, књижевницу, највећи утицај су имали Фјодор Достојевски, Антон Павлович Чехов, Херман Хесе, Јохан Волфганг Гете и Томас Ман.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://plus.cobiss.net/cobiss/sr/sr/bib/search/expert?c=ar%3D13996647&db=cobib&mat=allmaterials