Нацрт:Dušan Kurtić

С Википедије, слободне енциклопедије
Dušan Kurtić
Lični podaci
Datum rođenja12.11.1993
Mesto rođenjaHanover, Nemačka
PrebivališteBeograd
Zanimanjepevač

Dušan Kurtić je srpsko-romski pevač ( Hanover 12.11.1993. godine )

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođen je u Nemačkoj, u Hanoveru gde je živeo i školovao se do svoje 9 godine, nakon čega se sa roditeljima i dva starija brata seli u Niš, gde nastavlja svoje školovanje.

Završio je srednju trgovačku školu, kao dečak trenirao je rukomet.

Karijera[уреди | уреди извор]

Sa 17 godina prijavljuje se za populrano regionalno takmičenje "Prvi glas Srbije". To je Dušanovo prvo takmičenje, gde ostvaruje značajan uspeh i pobira simpatije publike. Nakon toga učestvuje u popularnom takmičenju "Pinkove zvezde" i "Zvezde granda", gde se plasira u samo finale.

Od malena je izražavao talenat i ljubav prema muzici,pevajući u dečijem horu u OŠ "Ratko Vukićević" a sa 11 godina osvaja prvo mesto na dečijem "Romskom festivalu". Nakon završene srednje škole počinje da nastupa po klubovima, restoranima i kafanama širom Srbije i Dijaspore.

2012. godine izbacuje svoju prvu pesmu pod nazivom "Gram ponosa"i tu započinje njegova muzička karijera. Dušan se potpisuje i kao kompozitor i autor tekstova a pored pevanja, uglavnom narodne muzike, svira klavir i klavijature.

Učestvovao je za izbor pesme za Evroviziju - "Beovizija" sa pesmom "Ni sunca ni meseca", zajedno sa svojim bratom, poznatim pevačem Ivanom Kurtićem. Takođe nastupa sa grupom Black Pantersi na "Grandovom festivalu" sa pesmom "Zbog tebe."

Redovno učestvuje u mnogobrojnim humanitarnim koncertima, kao i muzičkim projektima.


Dušan potiče iz romske muzičke porodice, poreklom iz Niša. Kao jedne od svojih uzora navodi Šabana Bajramovića i Frenka Sinatru, gde pronalazi inspiraciju za novi muzički žanr gipsy-pop-folk, koji želi da razvije i promoviše. U pitanju je mešavina muzike španskog,indijskog, turskog, gipsy-jazz stila.

Diskografija[уреди | уреди извор]

Gram ponosa (2012)

Milimetar (2017)

Ranjena ptica (2018)

Savršeno nesavršena (2021)

Moja (2021)

Crno ili belo (2021)

Grešna svetica (2021)

Sine (2022)

Dueti

Dušan i Ivan Kurtić-Ne kuni se u mene kad lažeš (2019)

Ivan i Dušan Kurtić- Taši tanana (2022)

MCN Feat. Dunđa i Dušan Kurtić -Intro (2015)

Deniro Feat. Dušan Kurtić - Nema te (2016)

Black Panters i Dušan Kurtić - Zbog tebe (2014)