Нишвил џез театарски фестивал

С Википедије, слободне енциклопедије
Нишвил џез театарски фестивал
Nišville.MG 3838.jpg
Под овим слоганом одржава се фестивал
Датум(и)прва половина августа
Основан2017.
Типтеатарски
ЛокацијаСрбија Нишка тврђава, Ниш, Србија

Нишвил џез театарски фестивал је културна манифестација међународног карактера која се традиционално од 2017. године организује и одржава сваке године у Нишу, у првој половини августа месеца у оквиру традиционалног Нишвил џез фестивала. Фестивал је настао са циље да обједини дугогодишњу потребу Града Ниша...„да у њему заживи један такав фестивал који би у свом изразу, осим што је интернационални, био и фестивал савременог театарског израза који, је као и џез, настао крајем 20. века и наставио свој развој до данас.”[1]


Место одржавања[уреди | уреди извор]

У време одржавања Нишвил џез театарског фестивала када цео град Ниш на Нишави на неки начин постаје једна велика сцена, у оквиру које јавни градски простор постаје место где се дешава уметност, одржава се и Нишвил џез театарски фестивал који поред уметничког и сценског садржаја намеће и неке нове и савремене стандарде коришћења јавних простора уопште.

А тај просто на коме се одржавају оба фестивала је у добро познатој Тврђави, на мостовима преко Нишаве, трговима, кеју уз Нишаву, дворишту Бановине, и бројним градским улицама,

Циљеви[уреди | уреди извор]

Главни циљ фестивала је да користећи савремени израз Театра у 21. веку користи све технике до којих су драмски уметници и режисери представа временом у Србији и свету дошли кроз ово време.

Такође један од циљева фестивала је и да један рукопис не искључује други, како би смемо задужени могли да да дају потпуну форму која кореспондира са гледаоцима у актуелном тренутку.

Нишвил џез театарског фестивала има за циљ и да негује и афирмише све форме и изразе Позоришне уметности и афирмише све форме и изразе Позоришне уметности чију снажну везу можете наћи са музиком.

Идеја за одржавање фестивала се родила и израсла у Нишу на Нишвил џез фестивалу, као његов најприроднији след догађаја — Театар који џезира и увек допире до својих гледалаца и љубитеља музике. Поред позоришних представ овај сегмент фестивала карактеришу како радионице тако и тематски разговори.

Поред сценског дела, фестивал има и такмичарску селекцију у оквиру које се одиграва 11 представа на различитим локацијама у центру Ниша. По завршетку такмичарске селекције изабрани жири (састављен од иностраних и домаћих редитеља и професора сценских уметности) одлучује о најбољој представи у целини и најбоље коришћеној музици у представи.

Историјат фестивала[уреди | уреди извор]

Први фестивал (2017)[уреди | уреди извор]

Први Нишвил џез театарски фестивал, интернационалног карактера, одржан је у Нишу од 6 — 13. aвгуста 2017. према концепцији уметничке директорке Маје Митић из Београда, у облику представа и перформансе на тему „Испод ритма чежње” која је у себи обједињавала музику, која се ослањала на џез, његове инспирације, почетке и или савремени израз било ког облика.[2]

Фестивал је започео Парадом уличног театра од Твршаве до Официрског дома у режији Кристијана Ал Дроубија, а наставио се представом — инсталацијом Дах театра из Београда „Жене даде”.

Све изведене фестивалске форме, које су потом следиле, протезале су се од спектакла до уличних перформанса, циркуса, плеса или представа — изложби.

Други фестивал (2018)[уреди | уреди извор]

На другом по реду Нишил џез театарском фестивалу одржаном под слоганом „Сањаи плаво”, у времену од 3. — 12. августа 2018. године изведано је 16 ангажованих представа са четири континента.[3]

Трећи фестивал (2019)[уреди | уреди извор]

Трећи међународни Нишвил џез театарски фестивал, одржава се под слоганом „Тврђава побуне и провокација“, од 2. до 11. августа 2019. Током 10 дана биће изведено 17 представа из Србије и седам земаља из света (Норвешке, Мађарске, Индонезије, Северне Македоније, Израела, Велике Британије) од којих су три премијере.

Као што и сам слоган фестивала наговештава „Тврђава побуне и провокација“ кроз специфичан уметнички израз, драмски уметници инмају за циљ да прикажу своју побуну против неких друштвених провокација у срединама из којих долазе.[4]

Новина овогодишњег фестивала су три премијере од којих су две копродукције.

  • Прва је „Како вам драго” Вилијама Шекспира у режији Никите Миливојевића у извођењу Народног позоришта из Ниша и Крушевачког позоришта.
  • Друга премијера и копродукција је „Ћерке” са уметницом из Велике Британије Џил Гриншалд и Центром за девојке из Ниша.
  • Трећа премијера је представа „Кири и Клодел” Моње Јовић у режији Ивана Јовића — настала као заједничко дело Терире продукције и Пулс театара.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nišvil pokreće teatarski festival На:www.seecult.org, објављено 6.7.2017. Приступљено 31.7.2019.
  2. ^ Први Нишвил театарски фестивал На: www.seecult.org Приступљено 30.7.2019.
  3. ^ Počinje Džez teatarski festival Nišvil На WWW. jugpress.com 3.8.2019. Приступљено 30.7.2019.
  4. ^ „Нишвил џез театарски фестивал“ почиње 2. августа РТС Београд, 29.7.20019

Спољашње везе[уреди | уреди извор]