Новак Вујадиновић

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Новак Милошев)
Новак Вујадиновић
Новак Милошев Вујадиновић
Датум рођења1835.
Мјесто рођењаКучиМитрополство Црна Гора
Датум смрти1892.
Мјесто смртиКучиКњажевина Црна Гора

Новак Милошев Вујадиновић (1835-1892) рођен је 1835. године на Доњем Момчу у Кучима, гдје је и умро 1892. године.[1] Био је алајбарјактар црногорске војске и перјаник књаза Николе. Један је од највећих црногорских јунака, а посебно се истакао у бици на Фундини 2. августа 1876. године када је 5000 бораца одбранило своје породице од 20 000 турских војника. Том приликом посјекао је 74 турске главе[2] и добио царско одликовање из Русије, као и необичан дар од групе руских племића: јатаган у корицама украшеним са 74 дијаманта (симболична бројка, колико је посјекао турских глава на Фундини). Глас Црногорца је писао о његовој смрти [3] и парастосу у Никшићу [4], а објавио је и пјесму њему у част, коју је написао Ђуро Перовић. Пјесма се зове Приликом смрти Новака Милошева, а у вези анџра којег је добио из Русије, у једном од стихова пише: Нос' га Србе, дич' се њиме, У животу цјелом твом... [5]

Нада Вујадиновић праунука Новака Милошева у књизи Покрадени Јатаган наводи да је књаз Никола Петровић питао Новака да му да јатаган, јер наводно жели да га покаже својим гостима из иностранства. Новак му га даде под условом да га добије натраг.


Покрадени Јатаган - Надa Нидоли Вујадиновић[6]

Јатаган који је Новак Милошев добио на поклон од руских племића, данас се чува у музеју на Медуну. На јатагану је изгравирано:

и:


Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]