ОШ „Мома Станојловић“ Крагујевац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Основна школа „Мома Станојловић“
Izgled Osnovne škole "Moma Stanojlović" Kragujevac.jpg
ОШ „Мома Станојловић“ Крагујевац
ТипДржавна
ЛокацијаКрагујевац
Држава Србија
Веб-сајтmomakg.edu.rs

Основна школа „Мома Станојловић“ основана је 1890. године, у Крагујевцу, у насељу Палилула. Спада у ред најстаријих образовних установа у Србији.

Школа носи назив по Момчилу Моми Станојловићу (1916—1943), војном пилоту, учеснику Народноослободилачког рата и народном хероју Југославије.

Историјат[уреди]

Традиција основне школе „Мома Станојловић“, једне од најстаријих крагујевачких школа, везана је и просторно и временски за успон Крагујевца, бивше Милошеве престонице, крајем 19. века. Продужени је део Милошевог венца — архитектонске целине коју су некада чинили Милошев конак, Амиџин конак и конак кнеза Михаила — чије име носи улица у којој је школа данас налази.[1]

На простору насеља Палилуле 1890. године у кући тадашњег уставобранитеља Томе Вучића Перишића отворена је школа са два одељења, звана Томина школа или Палилулска школа коју су похађали ученици I и II разреда. То су темељи данашње школе.

Декретом Министра просвете објављенoм у Просветном гласнику 1892. год. за прву учитељицу постављена је Росанда Красојевић. Године 1903. срушена је "Томина школа" и подигнута за оно време модерна и планска школа са 4 учионице, канцеларијом и великим ходником. Једно време школа је служила као вежбаоница Педагошком одељењу које је образовало младе учитеље и учитељице.

Од 1930. у школи је било 12 одељења од I до IV разреда, а 1951. године одлуком Савета за Просвету и културу школа је претворена у трећу осмолетку. Данашњи изглед школа је добила доградњом спрата 1954. године. Наредбом тадашњег директора а уз сагласност Савета за просвету и културу града Крагујевца, 12.05.1954. године установљено је име "Мома Станојловић", име великог српског пилота.

Школа данас[уреди]

Школске 2017/18. године, основна школа „Мома Станојловић“ има укупно 752 ученика, распоређених у 31 одељење, и то 15 одељења разредне и 16 одељења предметне наставе. Од 15 одељења разредне наставе, у 4 је организована целодневна настава. У школи ради 55 наставника разредне и предметне наставе. Школа има своје стручне сараднике: педагога, психолога и библиотекара. Васпитно-образовни рад у школи одвија се у две смене. У школи се велика пажња поклања самом наставном процесу, а посебно ваннаставним активностима.

Васпитно-образовни рад школа организује у три објекта у истом школском дворишту. Површина школске зграде је 3053 m2 што је по ученику 6,8 m2. Површина фискултурне сале је 614 m2.

Целодневна настава: Простор за целодневну наставу је уређен према свим педагошким стандардима, организован је за ученике I и II разреда. У овим одељењима раде по две учитељице задужене да реализују програм образовно-васпитног рада али и да са ученицима у слободном времену утврђују тај програм. У учионицама у боравку налазе се: 4 рачунара, два касетофона, 4 ТВ пријемника прикључена на кабловску ТВ и два лаптопа, много функционалних паноа са разним садржајима.

У холу боравка по два ученика деле ормарић за одлагање одеће и обуће. У склопу целодневне наставе користи се летња учионица иза зграде боравка. Урађен је санитарни чвор у згради боравка, постављене wc шоље, замењене плочице у женском тоалету, као и електро инсталација. Све четири учионице у једном свом делу поседују модерну играоницу са лежајем од сунђера, два стола и осам табуреа модерног дизајна за слободне активности ученика.

У школској кухињи запослене су 1 куварица и 1 сервирка које припремају ужину за обе смене и припремају за ученике у целодневној настави три оброка дневно (доручак, ужина, и ручак).

Зидови учионица и хола су осликани разним мотивима из природе, животињама, ликовима из цртаних филмова. Простор продуженог боравка одговара нормативима.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Историјат”. Основна школа "Мома Станојловић". Приступљено 29. 10. 2017. 

Спољашње везе[уреди]