Образовање (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Образовање
An-Education.jpg
Образовање
Изворни наслов An Education
Жанр драма, романтика
Режија Лоне Шерфиг
Сценарио Ник Хорнби
Година 2009.
Трајање 95 минута
Земља Уједињено Краљевство
Језик енглески
Буџет 7.5 милиона долара [1]
Зарада 26.096.852 долара
Веб-сајт www.sonyclassics.com/aneducation
IMDb веза

Образовање је британска драма у режији Лоне Шерфиг базирана на мемоарима британске новинарке Лин Бaрбер. Сценарио за филм написао је књижевних Ник Хорнби, а главну улогу тумачи Кери Малиган којој је овај филм донео награду БАФТА[2], као и номинације за Оскара, Златни глобус[3] и многе друге награде.

Поред Оскара за најбољу глумицу у главној улози Образовање је такође било номиновано у категоријама Најбољи филм и Најбољи адаптирани сценарио[4].

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Радња филма одвија се у Лондону раних шездесетих година, где шеснаестогодишња Џени Малор (Кери Малиган) живи са својим родитељима. Џени је ведра, интелигентна и лепа девојка, сконцентрисана на остварење жеље да упише Оксфорд и обезбеди себи бољи живот.

Све се мења када упозна Дејвида Голдмана (Питер Сарсгард), дупло старијег човека који брзо очарава Џени, али и њене родитеље. Они верују да његово понашање није недолично и да жели да изложи Џени културним активностима у којима ужива.

Заједно са својим пријатељима Денијем (Доминик Купер) и Хелен (Розамунд Пајк), Дејвид води Џени на концерте класичне музике, аукције уметничких дела, на отмене вечере и у препуне пабове. Џени убрзо сазнаје да Дејвид до оваквог луксуза не долази на легалан начин, али се ипак упушта у љубавну везу с њим.

Оно што не зна је да Дејвид од ње скрива још једну тајну која ће јој сломити срце и натерати је да схвати да не постоји пречица до боље будућности о којој сања.

Улоге[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]