Пређи на садржај

Острво са благом

С Википедије, слободне енциклопедије
Острво са благом, насловница британског издања из 1911.

Острво с благом (енгл. Treasure Island) је пустоловни роман шкотског књижевника Роберта Луиса Стивенсона. Роман је изворно серијализован у дечјем часопису Young Folks 1881−1882. под називом „Острво са благом или Побуна на Хиспањоли“, а Стивенсон се потписао псеудонимом, као „Капетан Џорџ Норд“. Роман 1883. излази као књига, под насловом Острво са благом. Временом је стекао велику популарност, поставши извор знатног дела савременог приказа пирата.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Џим Хокинс је син власника преноћишта Адмирал Бенбоу, где одседа тајанствени морнар Били Боунс. Након неразјашњене смрти морнара, Џим у његовом ковчегу проналази мапу острва са скривеним благом. Убрзо потом, праћен пријатељима, одлучује да одједри у потрагу за благом легендарног гусарског капетана Флинта. Џим и дружина се укрцавају на брод „Хиспањола“, но након кратког времена откривају да већину посаде чине крвожедни пирати, предвођени Дугим Џоном Силвером, који благо жели само за себе.

Џим и његови пријатељи морају победити Силвера и његове људе, како би се изборили за баснословно благо.

Српски преводи[уреди | уреди извор]

Откако је 1923. објављен у преводу Михаила Ђорђевића и издању С. Б. Цвијановића у Београду, роман Острво са благом је објављен још око 40 пута на српском језику. Књига има 200 страна, зависи од извођача.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]