Откад си отишао

С Википедије, слободне енциклопедије
Откад си отишао
Изворни насловSince You Went Away
Жанрдрама
РежијаЏон Кромвел
ПродуцентДејвид О. Селзник
Темељи се нароман - Откад си отишао: Писма војнику од његове жене, Маргарет Буел Вајлдер
Главне улогеКлодет Колбер
Џенифер Џоунс
Џозеф Котон
Ширли Темпл
МузикаМакс Штајнер
Продуцентска
кућа
Selznick International Pictures
Година1944.
Трајање172 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет3.257.000 долара[1]
Зарада7 милиона долара[2]
IMDb веза

Откад си отишао је амерички епски драмски филм из 1944. у режији Џона Кромвела за Selznick International Pictures и дистрибуцији United Artists-а. То је прича о једном америчком граду током Другог светског рата, који је адаптирао и продуцирао Дејвид О. Селзник према роману Откад си отишао: Писма војнику од његове жене Маргарет Буел Вајлдер из 1943. године. [3] Музику је написао Макс Штајнер, а сниматељи су били Стенли Кортез, Ли Гармес, Џорџ Барнс и Роберт Брус.

Радња филма смештена је у америчком граду средње величине, у близини војне базе, где људи са вољеним особама у Оружаним снагама покушавају да се изборе са промењеним околностима и дају свој допринос ратним напорима.

Иако сентименталан повремено, филм Откад си отишао, понекад је тмуран с обзиром на ефекте рата на обичне људе. Неки ликови се суочавају са тугом, усамљеношћу или страхом за будућност. У болничким сценама приказани су рањеници и инвалиди.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

У јануару 1943. Ен Хилтон, домаћица из више средње класе живи у граду на средњем западу близу војне базе са своје две ћерке тинејџерке, Џејн и Бриџит „Бриџ“. Енин вољени супруг Тим Хилтон добровољно се пријавио за службу у америчкој војсци у Другом светском рату. Ен се управо вратила са испраћаја свог мужа у камп Клејборн, и она и њене ћерке морају да се прилагоде Тимовом одсуству и да поднесу и друге жртве у оквиру ратних напора, укључујући рационализацију хране; сађење победничке баште; одустајање од услуга њихове лојалне слушкиње Фиделије која ипак нуди да настави да ради скраћено радно време за Хилтонове, без плате; и прихватање у пансион пензионисаног пуковника Смолета. Када Хилтонови отпутују возом у неуспешном покушају да виде Тима последњи пут пре него што он отплови, они се сусрећу или путују са многим другим људима чији су животи погођени ратом, и на крају не виде Тима јер њихов воз се одлаже да би прво прошао воз за снабдевање. Насупрот томе, комшиница Хилтонових, Емили Хокинс, жали се на непријатности изазване ратом и понаша се неприлично, попут гомилања хране и критиковања напора Хилтонових.

Пуковник има затегнуте односе са својим младим унуком, Билом Смолетом, јер је Бил пропао у Вест Поинту и сада служи у америчкој војсци као обичан каплар, а не као официр. Анин и Тимов стари пријатељ, поручник америчке морнарице Тони Вилет, такође посећује Хилтонове док чека своја наређења. Бил се брзо заљубљује у Џејн, која је заљубљена у Тонија, кога је пак Ен већ дуго привлачила. Међутим, након што Тони оде, однос Била и Џејн се полако развија и они се заљубљују. Они се вере, али Бил убеђује Џејн да сачекају крај рата да би се венчали. Бил је коначно послат у иностранство, а Џејн у сузама трчи за његовим одлазећим возом да му каже збогом. Пуковник, који под својом грубом спољашњошћу заиста брине о свом унуку, преноси своје добре жеље Билу преко Ен, али стиже прекасно да би се лично опростио.

Џејн је одлучна да учини више за ратне напоре и почиње да волонтира као помоћница медицинске сестре у оближњој војној болници, где се ветерани повратници са физичким и менталним повредама шаљу на опоравак. Породица сазнаје путем телеграма да је Тим Хилтон нестао у акцији у југозападном Пацифику. Убрзо након Биловог одласка, Хилтонови добијају вест да је убијен у акцији у Салерну. Хилтонови и пуковник заједно тугују за Билом. Џејн и Ен коначно грде Емили Хокинс након што Емили сугерише да је непристојно да Џејн волонтира у болници, а Ен одлучује да и сама мора да учини више да помогне и обучава се за заваривача у бродоградилишту.

Тони се враћа на одсуство и разговара са Ен о својим осећањима према њој, али она верује да је он посматра само као романтични идеал јер је удата за његовог пријатеља Тима и стога недостижна. Ен и Тони одлучују да оставе ствари какве јесу и остану пријатељи. На Бадње вече, Фиделија ставља поклоне под јелку које јој је Тим дао месецима раније да остави породици, а Ен је дирнута до суза. Ен тада добија телеграм путем телефона који је обавештава да је Тим безбедан и да се враћа кући, а она и њене ћерке се радосно грле.

Глумци[уреди | уреди извор]

Пријем[уреди | уреди извор]

Према критичару The New York Times-а Бослију Краутеру, Откад си отишао има сценарио са „вишком исцрпљујућих емоционалних детаља“; Краутер је био импресиониран глумом, али је имао проблема са филмом у целини.: [4]

Филм је био успешан и зарадио је 4.950.000 долара у Северној Америци током свог приказивања у биоскопима, и преко 7 милиона долара укупно. [2] [5]

Иза сцене[уреди | уреди извор]

Сцена опроштаја Џејн и Била на железничкој станици пародирана је у филму Има ли пилота у авиону?. (1980) Џејн и Бил су играли младе љубавнике у филму Откад си отишао, али у стварном животу су у то време били у браку и прошли кроз горак раскид због њене афере са продуцентом Селзником. Развели су се недуго након што је филм завршен, а Џејн се касније удала за Селзника након што је ова афера окончала његов брак са Иреном Мајер Селзник.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Thomson, David (1993). Showman: The Life of David O. Selznick. Abacus, p. 418.
  2. ^ а б Thomson, David (1993).
  3. ^ OCLC 1397161
  4. ^ Since You Went Away, a Film of Wartime Domestic Life, With Claudette Colbert and Others, Opens at the Capitol, a July 21, 1944, review from The New York Times
  5. ^ "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69

Спољашње везе[уреди | уреди извор]