Партија (покрајина)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Младић у партској одори, декокрација гробне стеле (Палмира, Сирија; prva poloviна 3. века, данас у Лувру

Партија је историјска покрајина односно регион у североисточном Ирану, а најпознатија је по томе што је била политичким и културно жариште за време династије Арсакида, владара Партијског царства. Партија је била управном јединицом (сатрапијом) у доба Ахеменидског царства, односно касније и Сасанидског царства.

Име „Партија” долази из латинског Parthia, које долази од староперсијског Партава, које је на парћанском језику било властито означавање које је значило „од Парта” односно „које припада Партима”, који су били ирански народ.

Географија[уреди]

Приближне границе покрајине Партије су западна половина Великог Хорасана. Граничи се са планинским ланцем Копет-Дагом на северу (данашњом границом Ирана и Туркменистана) и пустињом Дашт-е Кавир на југу. Западно од ње била је Медија, Хирканија на северозападу, Маргијана на североистоку, као и Арија на југоистоку.

За време арсакидске династије, Партија је била заједно са Хирканијом (који је данас делом у Ирану, делом у Туркменистану) сједињена у једну управну јединицу, па се ту покрајина често сматра ужом Партијом, зависно од контекста и предмета о коме је реч.

Види још[уреди]

Библиографија[уреди]