Паскалов закон

С Википедије, слободне енциклопедије
Паскалов закон је принцип функционисања хидрауличних машина. Како ће притисак у затвореној цеви бити свугде исти, мала сила која делује на велику површину на левој страни машине подигнуће ауто велике тежине који се налази на другом крају цеви великог попречног пресека.

Паскалов закон који је установио Блез Паскал у 17. веку је физички закон који тврди да се притисак у течностима и гасовима шири на све стране подједнако. У затвореном суду притисак у свим деловима суда ће бити исти, те ће стога притисак на веће површине суда бити већи. Када се притисак промени на једном делу затвореног суда испуњен течношћу у стању мировања, промена притиска ће се распоредити на све честице у суду тако да притисак у свим деловима суда заузме исту вредност.[1]

Паскалов закон примењује се у раду хидрауличних машина, у раду кочница на аутомобилима, итд. Како ће у затвореном суду притисак у свим деловима бити исти:

ако се малом силом делује на клип мале попречне површине , ако на другој страни суда постоји клип велике површине , он ће на ту површину деловати великом силом тако да притисак у свим деловима суда буде исти. Тиме ће велика сила моћи да помери тешке терете.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]