Пређи на садржај

Пахометар

С Википедије, слободне енциклопедије
Пахометар

Пахометар је оптички уређај који се користи за пахометрију или методу мерење дебљина рожњаче и дубина предње очне коморе.

Значај дебљине рожњаче

[уреди | уреди извор]

Рожњача је провидна мембране која се налази на предњем делу ока. Обично мери око 500 или 600 микрона у централном делу, а између 600 и 800  микрона у периферном делу. Важно је знати дебљину рожњаче пре него што се изведу одређене врсте операција. Такође је фактор који треба узети у обзир у дијагностици и праћењу одређених болести рожњаче или у случајевима  глаукома.

Зато се пахиметрија обично изводи пре рефрактивне хирургије, нпр. код кератоконус, или за преглед пацијената за које се сумња да могу развити глауком.

Индикације

[уреди | уреди извор]
  • Праћење  пацијената са  глаукомом, јер дебљина рожњаче мења мерење интраокуларног притиска, које се мора прилагодити.
  • За припрему пацијента за  рефрактивну хирургију и њено постоперативно праћење (операције корекције рефрактивних дефеката ласерским техникама).
  • За праћење еволуције  болести рожњаче  (едем рожњаче, дистрофија рођњаче, кератоконус, итд.).
  • За припрему и  праћење резултат операција рожњаче  (трансплантација рожњаче).

Опис уређаја

[уреди | уреди извор]

Пахометар се састоји од светлосног извора, сочива и прореза. Уски усправни (вертикални) зрак светлости са прорезом усмерава се осно на рожњачу која се онда посматра под углом од 40°. Слика ока посматра се кроз стаклени блок (плочицу) која је подељена хоризонтално, једна половина је фиксирана (статична), а друга се може окретати по вертикалној оси. Ово омогућава слику предњег дела ока кроз хоризонтално подељен прорез, где ће доња слика бити статична, а горња покретљива померањем горњег стакленог блока (плочице). Код мерења дубине предње очне коморе, задња (дубња) површина рожњаче у полуслици (у једном делу слике ока) може се изједначити са предњом површином сочива у другој половини слике. Ово се постиже окретанјем покретног дела стакленог блока (плочице) а добијена вредност се чита на скали на врху инструмента.[1]

Поступак

[уреди | уреди извор]

Како овај једноставан тест захтева контакт са површином ока, обавезна је примена анестетичких капи за очи да би се избегла нелагодност код испитаника. Тест се може изводити са проширеним или непроширеном зеницом. Трајање теста је око 5 минута.

Након теста контактна сочива не треба носити дуже од 7 дана.

  1. ^ Мартиновић Д., Жорић А. Поповић Х.: БИОМЕДИЦИНСКИ УРЕЂАЈИ

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]
Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).