Планета мајмуна: Револуција

С Википедије, слободне енциклопедије
Планета мајмуна: Револуција
Филмски постер
Изворни насловDawn of the Planet of the Apes
РежијаМет Ривс
СценариоМарк Бомбак
Рик Џафа
Аманда Силвер
Главне улогеЕнди Серкис
Џејсон Кларк
Гари Олдман
МузикаМајкл Ђакино
СтудиоТвентит сенчури фокс
Година2014.
Трајање130 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет170 милиона долара[1]
Зарада710,6 милиона долара[1]
Претходни
Следећи
Веб-сајтwww.dawnofapes.com
IMDb веза

Планета мајмуна: Револуција (енгл. Dawn of the Planet of the Apes) амерички је научнофантастични акциони филм из 2014. године, у режији Мета Ривса, док су сценарио написали Марк Бомбак, Рик Џафа и Аманда Силвер. У главним улогама су Енди Серкис, Џејсон Кларк, Гари Олдман, Кери Расел, Тоби Кебел и Коди Смит-Макфи. Представља наставак филма Планета мајмуна: Почетак из 2011. године. Радња је смештена 10 година након догађаја из претходног филма и прати групу људи у Сан Франциску који се боре да остану живи после куге која је избрисала већи део човечанства, док Цезар покушава да одржи превласт над својом заједницом интелигентних мајмуна.

Филм је реализован у америчким биоскопима 11. јула 2014. године и добио је позитивне критике од стране критичара, који су нарочито похвалили визуелне ефекте, причу, режију, глуму, музику, акционе сцене и емоционалну дубину. Остварио је и финансијски успех, зарадивши преко 710 милиона долара широм света, што га чини осмим најуспешнијим филмом из 2014. године и најуспешнијим у серијалу. Номинован је за награду Оскар у категорији за најбоље визуелне ефекте. Такође је номинован за осам награда Сатурн, укључујући оне за најбољи научнофантастични филм, најбољег режисера (Ривс) и најбољег споредног глумца (Серкис).

Наставак, назван Планета мајмуна: Рат, премијерно је приказан 2017. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

У филму Планета мајмуна: Револуција, нацији генетски еволуираних мајмуна, коју предводи Цезар, прети опасност од групе људи који су преживели епидемију смртоносног вируса која је избила пре десет година. Људи и мајмуни склапају натегнуто примирје, али само накратко. Сада су обе стране на ивици рата чији ће победник изаћи као доминантна врста на Земљи.

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Енди Серкис Цезар
Џејсон Кларк Малком
Гари Олдман Драјфус
Кери Расел Ели
Тоби Кебел Коба
Коди Смит-Макфи Александер

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]