Планинарско друштво "Нафташ" Нови Сад

С Википедије, слободне енциклопедије
Планинарско друштво "Нафташ" Нови Сад
Пун називПланинарско друштво Нафташ
НадимциПД Нафташ
Спортовипланинарство, високогорство, бициклизам
Основано11. маја 1994.
СједиштеНови Сад
РуководствоСрбија Зоран Марковић
Веб-сајтwww.pdnaftas.org.rs

Планинарско друштво Нафташ из Новог Сада члан је Планинарског савеза Србије [1], Градског спортског савеза Новог Сада [2] и Спортског друштва Нафтне индустрије Србије.

О друштву[уреди | уреди извор]

Планинарско друштво НАФТАШ - Нови Сад је основано 1994. године, са циљем да сачува и унапреди природу и човекову околину, као и да се чланство у тој околини одржи у добром здрављу, физичкој и психичкој кондицији. Друштво броји око 150 активних чланова и важи за једно од активнијих и млађих друштава у Војводини и Србији.

Друштво у току године организује у просеку десет акција масовнијег путовања у земљи, једну до две акције у иностранству, двадесетак акција са учешћем до 10 учесника, домаћин је Фрушкогорске планинарске трансферзале и Дана друштва за пријатеље из земље, било је суорганизатор међународног Планинарског маратона на Фрушкој гори закључно са 2016. годином, организује стална пешачења по Фрушкој гори, редовно и ажурно чисти и маркира планинарске стазе по Фрушкој гори и узима учешће у различитим акцијама очувања чистоће града и околине.

Низ година за редом наше Друштво је проглашено за најбоље или се налази у самом врху према годишњим листама Планинарско смучарског савеза Војводине у категоријама Најактивније планинарско друштво и Друштво са најбољом организацијом. [3] Такође, чланови планинарског друштва Нафташ су небројено пута заузимали висока места на наведеним листама Планинарско смучарског савеза Војводине у категоријама за појединце (јуниоре, сениорке, сениоре, аплпинисте и организаторе). Планинарско друштво Нафташ је било члан ПСВ до 2018. године. [4] [5]

Састанци друштва одржавају се средом од 19 до 20 часова у просторијама на Тргу галерија број 4 по следећем распореду: јануар и фебруар, 2. и 4. среде у месецу и март - децембар,  2. среде у месецу.

Традиционалне акције[уреди | уреди извор]

  1. Излет првих љубичица - најстарија традиционална акција намењена најмлађима
  2. Потоци и водопади
  3. Стазом за душу и тело
  4. Међународни успон на Црвени чот
  5. Новогодишње чаролије на Фрушкој гори

Билтени друштва[уреди | уреди извор]

  1. Билтен поводом 20 година рада друштва

Планинарска мапа Србије[уреди | уреди извор]

Планинарско друштво "Нафташ" припрема и ажурира дигиталну планинарску мапу за Garmin GPS или андроид уређаје. Мапа је потпуно бесплатна и ажурира се неколико пута месечно. Може се преузети са интернет презентације друштва.

Упутство и линкови за преузимање су доступни овде.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ПСС адресар”. Адресар Планинарског савеза Србије. Приступљено 27. 6. 2021. 
  2. ^ „Чланице Градског спортског савеза Новог Сада”. Градски спортски савез Новог Сада. Архивирано из оригинала 27. 06. 2021. г. Приступљено 27. 6. 2021. 
  3. ^ „ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ СТАТИСТИКА НАЈУСПЕШНИЈИ У ВОЈВОДИНИ”. Званичан сајт Планинарског савеза Војводине. Приступљено 27. 6. 2021. 
  4. ^ „О друштву”. Званичан сајт ПД Нафташ. Приступљено 27. 6. 2021. 
  5. ^ 75 година организованог планинарства у Војводини (PDF). Нови Сад: Планинарско смучарски савез Војводине. 2000. стр. 75,83,88,140. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]