Пређи на садржај

Позориште „Миливоје Живановић”

С Википедије, слободне енциклопедије
Позориште „Миливоје Живановић”
Центра за културу, чији је позориште саставни део
ЛокацијаСрбија Пожаревац
Србија Србија
Отворено1841.
Веб-сајт
www.czkpo.rs

Позориште „Миливоје Живановић” настало је из Првог месног позоришта које у Пожаревцу прорадило 1841. године., па се та година узима као почетак позоришног живота у Пожаревцу.

Историја[уреди | уреди извор]

Првог месно позоришта у Пожаревцу настало је 1841. године под вођством учитељ Мојсила Живојиновића.[а] На почетку године, када је основано, извело је шест представа, међу којима је била и посрбљеница Шекспировог Ромеа и Јулије коју је сачинио Кристијан Феликс Вајсе.[1]

Између два светска рата (1929—1934) у Пожаревцу је радило Градско народно позориште, прво професионално позориште у овом крају.

Од 1944. до 1954. године ради и друго професионално позориште Народно позориште, које је на репертоару имало 85 премијера са 1.56 представа![1]

После покушаја са Малим театром који су 1960-их водили Слободан Стојановић и Мића Илић, 18. децембра 1972. године почело је са радом Градско аматерско позориште Пожаревац.

Године 1981. преласком у нову зграду Дома културе позориште добија назив Аматерско позориште Миливоје Живановић, а године 1987. из свог имена уклања атрибут аматерско.

Запажене успехе у новијој историји овог позоришта забележиле су представе „Птиц и птица“, “Арсеник и старе чипке“, „Књига Друга“, „Позив на погубљење“, „Ћелава певачица“, „Чекајући Годоа“, „Маратонци трче почасни круг“, "Идемо у лов".... Врхунац успеха је и гостовање позоришта у Русији са представом "Позив на погубљење" 2012. године.

Данас је Пожаревац град позоришних фестивала: један фестивал посвећен је Живки Матић, а Миливоје Живановић је, сасвим сигурно, једини глумац на свету који има у своју част два фестивала:[1]

  • аматерски, сусрети варошких позоришта Србије Миливојев штап и шешир
  • професионални - Глумачке свечаности.

Од 2018. године у организацији Центра за културу, чији је позориште саставни део, одржава се и Виминациум Фест - Митови стари и нови.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Иако се претпоставља да су се глумци окупили у календарској 1840. години, али за то нема документованих доказа, те се 1841. година узима као почетак позоришног живота у Пожаревцу .

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Позориште "Миливоје Живановић". www.czkpo.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-10-16. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]