Страх боје лаванде

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 2. март 2020. у 23:16; аутор: Acaalexaca (разговор | доприноси) (Нова страница: мини|Жосеф МсКарти и Рон Кохн током војног МсКарти саслушања '''Страх б…)
(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Жосеф МсКарти и Рон Кохн током војног МсКарти саслушања

Страх боје лаванде или љубичасти страх (енг: Lavender scare) односи се на прогон хомосексуалаца у Сједињеним државама 1950-их година. Љубичасти страх је повезан са црвеним страхом који се развио у време макартизма. [1]

Порекло израза

Овај назив је популаризован од стране америчког историчара Давида К. Јокснона током студије о анти-хомосексуалној кампањи повезаној са макартизмом током 1950-их. Његова књига, The Lavender Scare (2004)[2] понавља више пута израз „момак лаванде” ((енгlavender lads) коју је искористио амерички сенатор Еверет Дирксен током своје кампање као синоним за хомосексуалце. 1952. године Дирксен је изјавио да ће победа републиканаца на новембарским изборима означити уклањање "момака лаванде" из Стејт Департмента.

Историја

На почетку хладног рата, хомосексуалност се у Сједињеним Државама сматрала психијатријском болешћу, а содомија је била кажњива затвором у многим државама земље. Како су били под притиском, САД се бојала да ће СССР искористити хомосексуалце и лезбејке како би открили поверљиве тајне Сједињених Држава. Како би се решили ових страхова, САД је одлучила да отусти све хомосексуалне особе које раде у државним службама. 1950. године, државни секретар Јохн Пеурифои обавестио је јавност да је отпустио 91. особу из Стејт Департмента.[3] 1950. године, током парламентарних саслушања на тему хомосексуалности, сенаторка Маргарет Шасе Смит питала је да ли постоји нека врста брзог теста или екографије која може открити ове „ствари”.

Референце

  1. ^ „Strah boje lavande | Festival tolerancije”. festivaloftolerance.com. Приступљено 2. 3. 2020. 
  2. ^ The lavender scare : the Cold War persecution of gays and lesbians in the federal government (на језику: енглески). ISBN 978-0226401904. 
  3. ^ „'STRAH BOJE LAVANDE' Gay se do 90-ih nije smio zaposliti u američkoj vladi i njenim poduzećima, kao ni u tvrtkama koje rade za vladu - Jutarnji List”. www.jutarnji.hr (на језику: хрватски). Приступљено 2. 3. 2020.