Егног

С Википедије, слободне енциклопедије
Датум измене: 20. децембар 2020. у 19:34; аутор: Acaalexaca (разговор | доприноси) (Нова страница: {{рут}} {{Infobox drink | name = Егног | image = Eggnog.jpg | image_alt = | caption = | type = | abv = | proof…)
(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Егног
Земља порекла Енглеска
бојакремаста
Укускремасти укус
Састојцимлеко, крем, шећер, јаја
Варијантеса алкохолом

Егног енгл. Eggnog, франц. Lait de poule, транск. кокошје млеко, је напитак састављен од млека, крем павлаке, жуманца и мушкатног орашчића који се сервира за време Божићних празника. Традиционлна верзија кокошјег млека састоји се од жестоког пића као на пример рум или виски. У Америци и Ликсемургу, напитак се може купити у продавници али без алкохола.

Традициналне намирнице

Његови главни састојци, поред млека и жуманца, укључују крему, шећер, у који се додаје бурбон (који је амерички виски направљен од кукуруза), рум, виски (или виски у Шкотској), ракија или мешавина неколико ових жестоких пића, као и мушкатни орашчић. Безалкохолне верзије су на тржишту од 1960-их. Ланац Старбуцкс успешно је представио верзију пића без алкохола, која се продаје између средине новембра и краја децембра (у Канади). Неки производи на тржишту су инстант формуле са додатком алкохола. Други су направљени од сојиног млека, намењеног веганским потрошачима.

Порекло

Порекло пића остаје неизвесно. Може доћи из Источне Англије или из средњовековног пића справљеног са врелим млеком, оној вредности којој смо приписали ресторативне врлине2. У моди у деветнаестом веку, припремио га је фармацеут Хомаис из Мадаме Бовари, јер је топао или хладан, познат по освежавајућим и апетитним својствима.

Појаве у француској култури

Умирући Свети Луј је 1270. године одбио да узме јајашце које су му препоручили лекари, јер је то био дан поста. 1314. године Пхилиппе ле Бел је одбио једног у истом случају4. 1857. Густаве Флауберт спомиње у Мадаме Бовари: „Јустин је дошао по њега по мало јајета који је морао да направи. " 1879. године Гуи де Маупассант је рекао крчмару у Боуле де Суиф-у: „Ставићеш мој јајаш пред ватру. " Године 1944. Јеан Аноуилх је рекао Антигиној дадиљи да каже у Антигони: „Увек вичући, играјући се чувара, кружећи око њих са вуненом да их не прехладе или јајета. учинити јаким. " Маргуерите Иоурценар је спремала свој сопствени јајашце, јајашце које је користила за писање својих романа. Такође их је давала породици и комшијама током празника. Јајаш има посебност високог садржаја алкохола, јер у рецепту праг рума никада није био испод 25 центилитара