Алкохол

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили другу одредницу, погледајте чланак Алкохол (вишезначна одредница).
За другу употребу, погледајте чланак алкохолно пиће.

Алкохол (арап. al-kukhūl الكحول - „дух“, „хемикалија“) је у хемији било које органско једињење у којем је хидроксилна група (-OH) везана за атом угљеника који је део алкил групе или супституисане алкил групе. Општа формула за просте нецикличне алкохоле је R-OH, (CnH2n+1OH).[1]

У колоквијалном говору, алкохол се односи на етанол, средство које се користи за дезинфекцију, и много релевантније, које је присутно у свим алкохолним пићима. У овим пићима, настаје у процесу алкохолног врења из воћних шећера.[2]

Најједноставнији алкохол је метанол. Алкохоли су веома разноврсна и важна група хемијских једињења. Често се деле по положају хидроксилне групе у односу на алкил групу на:

  • примарни (нпр. етанол)
  • секундарни (нпр. 2-пропанол)
  • терцијарни (нпр. 2-метил-2-пропанол)

У називима полихидроксилних алкохола број хидроксилних група обележава се префиксима ди-, три-, тетра- и тако даље, који се стављају испред наставка -ол. Положај хидроксилних група у молекулу обележава се бројем.

Постоје и алкохоли код којих је хидроксилна група везана за неку ароматичну угљоводоничну групу и онда је реч о фенолима. Постоје и шећерни алкохоли.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. McMurry John E. (1992). Fundamentals of Organic Chemistry (3rd изд.). Belmont: Wadsworth. ISBN 0-534-16218-5. 
  2. Donald Voet; Judith G. Voet (2005). Biochemistry (3 изд.). Wiley. стр. 604—7. ISBN 9780471193500. 

Литература[уреди]