Правила привлачности

С Википедије, слободне енциклопедије
The Rules of Attraction
The Rules of Attraction DVD.png
Филмски постер
РежијаРоџер Ејвари
Главне улогеЏејмс Ван Дер Бик
Шанин Сосамон
Џесика Бил
Ијан Самерхолдер
Кип Пардју
Година2002.
Трајање110 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Правила привлачности (енгл. The Rules of Attraction) је амерички филм из 2002. године. Базиран је на истоименом роману.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џејмс Ван Дер Бик Шон
Шанин Сосамон Лорен
Џесика Бил Лара
Ијан Самерхолдер Пол
Кип Пардју Виктор

Садржај[уреди | уреди извор]

Прича је смештена у оквире Кемден колеџа - малог богатог и слободног уметничког факултета у Новој Енглеској. У средишту приче је троје младих. Први је Шон Бејтман, бунтовник са закаснелом емоционалном реакцијом на људе и догађаје; био је са више од половине девојака на колеџу, до гуше је у дуговима и ретко посећује наставу. Пол Дентон је цинични младић високе интелигенције и слободних схватања, бисексуалац. Привлаче га лепи и популарни људи, а нарочито они који не желе емоционалну нити сексуалну везу с њим. Некада давно излазио је са Лорен Хинди, прелепом тајанственом и озбиљном девојком. Она трага за везама које су немогуће, вози скејтборд по колеџу и изгледа као да је на ивици саме пропасти.

Њих троје окружују разни пријатељи: Лара, чије потребе прелазе границу пријатељства; Виктор, саможиви сноб чије путовање кроз Европу пратимо као филм у филму; Кели, једна од Шонових девојака за једну ноћ, и многи други. Лорен је некада била са Полом. Пол је заљубљен у Шона. Шон воли Лорен. Лорен чека и воли Виктора. Виктор воли себе. Руперт дилује кокаин. Кокаин воле сви. Шон дугује Руперту велике паре. Тако се све врти укруг, кроз журке пуне дроге, алкохола и секса под најпровокативнијим називима - "The End of the World Party", "The Dress to Get Screwed Party", "The Pre-Saturday Night Party". Људска природа одредила је да су у веома несавршеном свету правила привлачности обавезна. Међу младима у колеџу прво правило гласи: Правила не постоје.

Филм је снимљен по истоименом бестселеру провокативног и контроверзног аутора Брета Истона Елиса. Сви његови романи - „Амерички психо“, „Мањи од нуле“, "Informers" и „Гламорама“, баве се питањем материјализма, тренда и емотивног стања младих, најчешће застрашујуће богатих и безнадежних ликова. Тако и „Правила привлачности“ на саркастичан начин причају о животу и љубави међу младима и привилегованима који се, свако на свој начин, боре са нихилизмом у поодмаклом стадијуму.