Председник општине (Србија)

С Википедије, слободне енциклопедије

Председник општине са општинским већем чини извршне органе општина у Србији.[1] Председник општине има свог заменика, који га за мењује кад је у случају његове одсутности и/или спречености.

Градоначелник има истоветне надлежности у градовима као председник општина у општини.

Избор председника општине, његових заменика и помоћника[уреди | уреди извор]

Председник општине бира се из реда одборника скупштине општине на мандат од 4 године, тајним гласањем и већином гласова од броја одборника у скупштини. Председник скупштине општине предлаже кандидата за председника општине.[2]

Заменик председника општине се бира из реда одборника скупштине општине. Њега кандидује кандидат за председника општине.[3]

Ако кандидати за председника општине и заменика председника општине, престаје им мандат у скупштини општине.

Помоћници председника општине се именују за поједине области, ако је то предвиђено статутом општине. Њих именује председник општине, на мандат најдуже на период док траје дужност председника општине.

Председник општине може имати једног помоћника, у случају општина до 15.000 становника по последњем попису, највише 2 у случају општина до 50.000 становника, док у општинама до 100.0000 становника највише може имати 3 помоћника.

Док у градовима до 100.000 становника градоначелник може поставити највише три помоћника, а градовима са више од 100.000 становника градоначелник може поставити највише пет помоћника.

Надлежности[уреди | уреди извор]

Председник општине има надлежност да:[4]

  • представља и заступа општину
  • предлаже начин решавања питања о којима одлучује скупштина
  • наредбодавац је за извршење буџета
  • усмерава и усклађује рад општинске управе
  • доноси појединачне акте за које је овлашћен законом, статутом или одлуком скупштине
  • врши и друге послове утврђене статутом и другим актима општине

Такође сазива, председава и води општинску управу, води рачуна о законитости општинске управе, обуставља примену одлуке општинске управе ако сматра да није по закону.

Прекид мандата[уреди | уреди извор]

Мандат председника општине и његовог заменика се прекида истеком мандата на који је изабран,[5] разрешењем или оставком.[6]

Председник општине је разрешен дужности када се на скупштинској седници буде изгласан његово разрешење. Таква седница се одржава у року од 15 дана од поднетог предлога са објашњењем од најмање трећине одборника скупштине општине. Такав предлог се предаје председнику скупштине општине.

У случају да се изгласа разрешење председника скупштине, престаје мандат уједно његовом заменику и општинском већу.

Разрешење заменика општине се може покренути на основу предлога председника општине или најмање трећине одборника. У случају да председник општине тражи разрешење заменика, уједно мора предложити скупштини свог новог заменика.

У случају оставке председника општине и/или његовог заменика, председник скупштине општине обавештава оборнике скупштине о њиховој оставци на почетку прве наредне седнице скупштине.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Члан 42 закона о локалној самоуправи: 129/2007-41, 83/2014-22 (др. закон), 101/2016-9 (др. закон), 47/2018-3, 111/2021-3 (др. закон)
  2. ^ Члан 43 закона о локалној самоуправи
  3. ^ Члан 43 закона о локалној самоуправи
  4. ^ Члан 44 закона о локалној самоуправи
  5. ^ након тога врши текуће послове до избора наредног председника општине и његовог заменика
  6. ^ Чланови 49-51 закона