Проповедник (стрип)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
„Проповедник”
Preacher56.png
Насловна страна Проповедника број 56, аутора Glenа Fabriа.
Оригинални називPreacher
ПричаГарт Енис
ЦртежСтив Дилон, Глен Фабри
ЈунакЏеси Кастер
Појављивања19952000
Прва публикација1995.

Проповедник је америчка стрип-серија коју је објавио Vertigo. Писац стрипа је Гарт Енис, главни стрип-цртач Стив Дилон, а аутор насловница Глен Фабри.

Стрип се састоји од укупно 75 свезака — 66 регуларних месечних издања, 5 специјала и четвороброј Проповедник (Preacher: Saint of Killers). Последњи, 66. број објављен је у октобру 2000. године.

Ликови[уреди | уреди извор]

Радња[уреди | уреди извор]

Проповедник је прича о Џесију Кастеру, проповеднику у једном малом тексашком градићу Енвилу. Кастера случајно запоседа натприродно биће Џенезис, копиле које настаје из забрањене и неприродне везе између анђела и демона. Последице тог инцидента доводе до уништења Кастерове цркве и убиства целе његове заједнице.

Биће Џенезис не поседује свест о себи, али како је настало од чисте доброте и чистог зла, његова се моћ може поредити са моћи самога Бога. Веза са Џенезисом, Џесија Кастера чини потенцијално најмоћнијим бићем у универзуму.

Гоњен снажним осећајем за оно што је исправно и погрешно, Џеси Кастер путује по Сједињеним Државама покушавајући да буквално нађе Бога, који је напустио Рај оног тренутка када је Џенезис рођен. У току тог путовања полако открива истину о својим новим моћима. Моћи му омогућавају да, када то жели, може заповедити другима који га чују и разумеју. У авантурама које следе, придружују му се бивша деојка Тулип О'Хара и вампир-алкохоличар под именом Кесиди.