РК Синтелон

С Википедије, слободне енциклопедије
РК Синтелон
Пуно име Рукометни клуб Синтелон
Основан 1952.
Угашен 2009.
Дворана СРЦ Тиквара
Капацитет 2.000
Локација Бачка Паланка, Србија
Боје клуба          

Рукометни клуб Синтелон је рукометни клуб из Бачке Паланке, Србија. Клуб је основан 1952. године, а угашен је 2009.

Историја[уреди | уреди извор]

Први рукометни клуб у Бачкој Паланци основан је 1952. године под називом рукометни клуб Текстилац. Клуб се такмичио до тада у нижим ранговима такмичења да би од 1970. године изборио пласман у другу савезну лигу. Исте године клуб мења назив у Синтелон када га под своје окриље узима фабрика за производњу текстилних и ПВЦ подова. Клуб под овим називом егзистира већ преко две и по деценије. Током 70-их и 80-их година прошлог века екипа Синтелона се такмичила у друголигашком рангу где је играла запажену улогу.

Од 1992. године клуб се радикално трансформише под новим руководством. Сачињен је дугорочни план реафирмације и постављени високи циљеви. Повратак у Другу државну лигу обезбеђен је исте године, а већ у наредној (сезона 1993/94.) Синтелон је по први пут изборио пласман у елитни ранг такмичења. У сезони 1994/95. црвено плави освајају 10-то место у елитном рангу такмичења, а већ наредне сезоне пласиравши се на 14 место, Синтелон губи статус Суперлигаша. У сезони 1996/97. Синтелон је по други пут изборио пласман у рукометну елиту и тако се експресно вратио међу најбоље клубове у земљи. Исте године остварен је до тада највећи успех - финале Купа СР Југославије.

У сезони 1997/98 Синтелон је остварио у националном шампионату пласман на пето место, а већ наредне године завршио сезону као трећепласирани тим лиге игравши при том и полуфинале националног Купа.

Најуспешнија сезона у клупској историји клуба била је сезона 1999/00. Синтелон је завршио првенство као вицешампион државе, освојио први трофеј у клупској историји - пехар победника националног купа, а у дебитантској сезони на међународној сцени стигао је до полуфинала ЕХФ Челенџ купа.

Наредне године црвено-плави завршавају сезону поново као другопласирани тим лиге, док у Купу победника купова стижу до четвртфинала. У последњих неколико година поново долази до радикалног заокрета у политици клуба.

Афирмација играча из сопствене рукометне школе била је приоритет клупског руководства које се определило за стварање сопственог играчког кадра. У међувремену и главни спонзор фабрика АД Синтелон решила је да смањи буџет клуба који у последње четири сезоне функционише на полупрофесионалним основама са веома скромним средствима.

Иступање Синтелона и распад прве екипе узроковао је стасавање нове, младе талентоване генерације играча из града на левој обали Дунава који су за врло кратко време успели да Синтелон врате у елитни ранг. Тако су се Бачкопаланчани после 2 године паузе у сезони 2005/06. вратили у Прву лигу СЦГ. Млада генерација играча пониклих у Бачкој Паланци, која је заједно на окупу већ непуну деценију успела је већ у дебитантској сезони да направи изненађење и освоји друго место у лиги Србије, да би у заједничком разигравања са тимовима из Црне Горе у плеј-офу, црвено-плави освојили шесто место. У сезони 2006/07. и 2007/08. рукометаши Синтелона завршавају на петој позицији. Клуб у 2007. години променио је назив у РК Таркет. Клуб из Бачке Паланке 2009. године иступа из прве лиге, због финансијских проблема и исте године због немогућности да исплати нагомилане дугове престаје да постоји.[1] Након гашења РК Таркета, у Бачкој Паланци да би наставили рукометну традицију основани су РК Бачка Паланка и РК Лавови.[2]

Успеси[уреди | уреди извор]

Национална такмичења[уреди | уреди извор]

Међународна такмичења[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]