Разговор о шаблону:Словенска племена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Вараби и Велетићи[уреди]

Раздвојио сам ова племена у шаблону на јужне, источне и западне Словене, али никако нисам могао да идентификујем племена Вараби и Велетићи, која су била у оригиналној верзији шаблона: [1]. Зато сам та два имена уклонио из овог шаблона. Чини ми се да ова имена нису добро написана. Ако неко може да идентификује ова племена или да нађе њихов тачан назив, слободно нека их врати у шаблон. PANONIAN (разговор) 11:51, 19. јануар 2014. (CET)

Мерjани и Мурома[уреди]

Ова племена као што су Мерjани и Мурома нису Словени и никад нису били. То су фино-угри коjи су тамо становали док нису дошли Руси. Треба их избрисати из овог шаблона. Поздрав! Соколрус (разговор) 10:27, 31. мај 2017. (CEST)

@Соколрус: Соколе ја сам шаблон пребацио са Википедије на руском језику, није проблем уклонићу та племена, али знаш ли зашто нису уклоњени код вас? — Ранко   Нико лић   13:51, 31. мај 2017. (CEST)

Словенска племена (VII — XII века)[уреди]

Шаблон садржи племена током 5 вијекова - што је итекако проблематично, јер су многа од тих племана за ово вријеме вишеструко мјењала и положај и све друге елементе по којима би их могли сврстати у неку дату групу. Треба направити бар 2 шаблона нпр. (VII-IX и X-XII). Радован 13:32, 21. јун 2017. (CEST)

Неоправдано уклањање и додавање[уреди]

Због чега је из овог шаблона уклоњена првобитна поткатегорија за "Српска племена" и због чега је у овај шаблон уметнут помен "Црвених Хрвата"? А да ствар буде још гора, најисточнија јужнословенска племена су означена као "Бугарска" :) Према садашњем стању овог шаблона, испада да су Северци били "Бугари", за српска племена нема поткатегорије (уклоњена), а уз све то су "Црвени Хрвати" измишњени као некакво стварно средњовековно племе, иако таква одредница не постоји чак ни на хрватској Википедији :) Тачно се зна како је настао географски конструкт наводне Црвене Хрватске, али то је већ нека друга прича. Сорабино (разговор) 16:46, 22. јануар 2018. (CET)

@Sorabino: Ја сам шаблон превео са руске википедије, касније су извршене мање измјене, нпр. избачена су српска племена. С обзиром ми је дај дио историје скоро па непознат, уколико ти имаш неке изворе слободне среди и прошири шаблон. — Ранко   Нико лић   17:05, 22. јануар 2018. (CET)
Постоји једноставно решење: као што постоје три основне, по геогрефском критеријуму насловљене категорије за источна, западна и јужна словенска племена, тако и у тој последњој категорији за јужнословенска племена треба преименовати постојеће три поткатегорије по географском принципу, тако да се деле на источна, јужна и западна племена. Применом географског принципа на постојеће поткатеорије јужнословенских племена биле би отклоњене разне недоумице. Сорабино (разговор) 17:22, 22. јануар 2018. (CET)
@Sorabino: Што се мене тиче, имаш одрешене руке како би се ријешиле све недоумице. — Ранко   Нико лић   17:45, 22. јануар 2018. (CET)
ОК. Иначе, сад сам проверио како су настали "Црвени Хрвати" у руском шаблону: реч је о класичном уметку који је настао накнадно, па је пар пута уклањан из шаблона, али се путем мобилног уређивања опет враћа :) значи обична пропаганда, ништа друго. Сорабино (разговор) 17:51, 22. јануар 2018. (CET)
Уклонио сам ја. — Ранко   Нико лић   18:00, 22. јануар 2018. (CET)
ОК, сређено. Сорабино (разговор) 18:06, 22. јануар 2018. (CET)