Разговор с корисником:20PA42

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Kazimierz Ajdukiewicz je bio Poljski filozof I logicar, istaknuta licnost u Lwowu- Varsavska skola logike. On je dao mnogo novih ideja u semantici. Medju njima su bile kategoricka gramatika, veoma felksibilna okosnica za analizu prirodne jezicke sintakse I (indirektno) semantika koja ostaje glavni uticaj na rad o formalnoj lingvistici. Ajdukiewicz-ova polja istrazivanja su bila modeli teorije I filozofija nauke.

Biografija Ajdukiewicz je rodjen 1890 u Tranopolu u Galiciji, koja je u to vreme, zbog podele Poljske bila aneksirana od strane Austro-Ugarske.Njegov otac je bio visoki javni sluzbenik.Ajdukiewicz je studirao na univerzitetu Lwow i predavao je tamo, kao i u Varsavi i u Poznanu.On je doktorirao sa tezama o kantovoj folozofiji o svemiru.On je bio rektor na Univerzitetu Poznan od 1948 do 1952. On je bio jedan od osnivaca casopisa Studia Logica, uredjivao ga je od 1953 do svoje smrti.

Posao U njegovom ranom espitemoloskom sistemum koji je nazvan Radical Conventionalism Ajdukiewicz je analizirao bilo koji jezik kao skup izraza i recenica sa inferenciajlnim pravilima znacenja koji oznacuju vezu jednog izraza drugom.Postoje tri vrste pravila: Axiomatic, Deductive, i Empirical. Prateci pravija, jedno moze shvatiti sve reci jezika.Kako god, neki jezicki recnik moze dovesti to iskljucenja recenica, koje su samo delom vodjena pravilima. Stoga, kada se koristi jezik, cak i naucni, konceptualni aparat, neprevodivi set znacenja, je potreban previse, i sa njim problem moze da se resi.Iz ovog razloga je teorija Conventionalism, i radikalna je. Ajdukiewicz je odbacio ovu teoriku kako su dosle 1930-te.