Рамиро II од Леона

С Википедије, слободне енциклопедије
Рамиро II од Леона
Ramiro2Leon.jpg
Пуно имеРамиро II од Леона
Датум рођењаоко 900.
Датум смрти1. јануар 951.
Место смртиЛеон
Краљевина Леон
ДинастијаAstur-Leonese Dinasty
ОтацОрдоњо II од Леона
МајкаЕлвира Менендез
СупружникUraka Sančes
ПотомствоТереса Рамирез
краљ Леона
Период931-951
ПретходникАлфонсо IV од Леона
НаследникОрдоњо III од Леона

Рамиро II од Леона (око 900 - 1. јануар 951) је био краљ Леона од 931. године до своје смрти.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рамиро је био син леонског краља Ордоња II и Елвире Менендез. Његов деда био је Алфонсо III Велики који је приморан 910. године на абдикацију након чега је краљевина Астурија подељена између његових синова. Гарсија I је овладао Леоном, Ордоњо II Галицијом, а Фруело Астуријом. Након смрти Гарсије и Ордоња, Фруело је поново овладао некадашњим територијама Алфонса Великог. Умро је 925. године након чега на власт долази Алфонсо Фроилаз (925-926). Њега је наследио Санчо Ордоњез (926-929), а Санча Алфонсо IV, син Ордоња II и брат Рамира II. Рамир је свог брата присилио на абдикацију и 931. године преузео власт[1].

Рамиро је био изузетан војсковођа. Његова владавина поклапа се са владавином кордопског калифа Абдурахмана III. Ал Андалуз је водио ратове против хришћанских држава. Рамиро је творац коалиције која је Абдурахману 939. године нанела велики пораз у бици код Симанкаса. Победом код Симанкаса Рамиро је проширио границе Леона до реке Дуеро[2]. Пред крај живота, Рамиро је изгубио подршку свог рођака Гарсије Санчеза I, владара Памплоне који се изборио за независност своје државе. Убрзо након Рамирове смрти од Леона се одвојила и Кастиља под Фернаном Гонзалезом. Годину дана пред смрт, Рамиро је послао војску која је Кордоби нанела пораз у бици код Талавера де ла Реина. Рамира је на престолу наследио син Ордоњо III.

Породица[уреди | уреди извор]

Рамиро је имао две жене. Његова друга жена је била краљица Урака Санчес од Памплоне. Њихова ћерка је била инфанткиња Елвира Рамирез, а син им је био краљ Санчо I од Леона, знан као Санчо Дебели.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Collins, Roger . Early Medieval Spain. New York: St. Martin's Press.. 1983. pp. 241.
  2. ^ Martínez Díez, Gonzalo (2005). El Condado de Castilla (711-1038): la historia frente a la leyenda. pp. 356, vol. I.
  3. ^ Хосе Марија Лакара (шп. José María Lacarra). 1945. Textos navarros del Códice de Roda, Estudios de Edad Media de la Corona de Aragón.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Историја Шпаније, Де Бахо Алварес, Хулио Хил Пећароман, Клио, 2003. година
Претходник: Владари Леона
931-951
Наследник: