Рат четворног савеза

С Википедије, слободне енциклопедије
Рат четворног савеза
The Battle of Cape Passaro.jpg
Битка код рта Пасаро
Време1718-1720
Место
Европа, Северна Америка
Исход победа савезника, Хашки мир (1720)
Сукобљене стране
 Свето римско царство
 Краљевство Велика Британија
 Низоземска република
Савоја Војводство Савоја
 Краљевина Француска
 Шпанија
Јакобити
Команданти и вође
Свето римско царство Флоримунд Мерси
Краљевство Велика Британија Ричард Темпл
Краљевство Велика Британија Џорџ Бинг
 Краљевина Француска Џејмс Фицџејмс
Савоја Виторио Амедео II од Сардиније
Шпанија Жан Франсоа Бете
Јачина
35.000 15-20.000

Рат четворног савеза вођен је у периоду од 1718. до 1720. године између Шпаније са једне и Велике Британије, Француске, Светог римског царства и Низоземске са друге стране. У рат се накнадно укључила и Савоја, као и неки други политички чиниоци. Завршен је победом савезника и Хашким миром.

Рат[уреди | уреди извор]

Четворни савез образовале су 1718. године Француска, Велика Британија, Холандија и Аустрија, склапањм Лондонског уговора. Савез је био уперен против Шпаније која је покушала да поврати некадашње италијанске поседе, нарочито Сардинију и Сицилију, изгубљене Утрехтским (1713) и Раштатским (1714) мировним споразумима којима је окончан Рат за шпанско наслеђе.

Чланице Четворног савеза однеле су значајне победе над Шпанијом. Британска флота је 11. августа 1718. године код рта Пасера на југоисточном делу Сицилије уништила шпанску флоту. Шпанску десантну флоту која је кренула у Шкотску да тамо подржи устанак, разбила је олуја од 28. фебруара 1719. године у близини рта Финистере. Французи су у Флориди заузели Пенсекоулу, а у децембру 1719. године упали у Шпанију уз помоћ британске флоте. Мир је потписан у Хагу јануара 1720. године. Потврђено је раније територијално стање са мањим изменама. Аустрија је добила Сицилију за Сардинију коју је уступила Савоји (Пијемонту), чије се војводе од тада називају краљеви Сардиније.

Литература[уреди | уреди извор]