Регионална авио-компанија

С Википедије, слободне енциклопедије
КвантасЛинк је подчланица Квантаса и превози путнике од мањих градова до великих Квантасових чворишта.

Регионална авио-компанија (енгл. regional airline) је авио-компанија која користи регионалне авионе тј. авионе са малим долетом како би превозила путнике. Регионална авио-компанија је најчешће учворена на аеродромима малих градова, који најчешће немају довољно становника и путника да би могли да привуку авио-компаније које користе веће авионе.

Постоје три типа регионалних авио-компанија:

  1. Авио-компанија подчланица - овај тип авио-компаније представља посебну авио-компанију која користи мање авионе, али и даље носи име авио-компаније у чијем је склопу. Овај тип авио-компаније има две улоге:
    1. Прва улога се састоји у томе да авио-компаније подчланице превезу путнике из мањих градова до великих аеродрома, како би они наставили летове до других већих градова.
    2. Друга улога је коришћење авиона ове авио-компаније на рутама на којима се коришћење авиона са више седишта, тј. авиона авио-компаније која је власник подчланице, не би исплатило.[1]
  2. Самостална регионална авио-компанија - овај тип авио-компаније се разликује од авио-компаније подчланице по томе што је она независна и користи се како би превезла путнике од мањих или изолованих места и градова. Пример овакве авио-компаније је ПенЕр, авио-компанија која превози путнике од Алеутских острва на Аљасци до њене предстонице Енкориџа.[2]
  3. Велика регионална авио-компанија - Овај тип авио-компаније представља независну авио-компанију, која повезује градове који немају довољно велики број путника као би привукли авио-компаније са великим авионима. Овај тип авио-компаније у својој флоти има авионе који имају мање од 100 седишта.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „UK Regional Airlines Ltd in Merseyside - Free Companies House Name Check on UK Regional Airlines Ltd”. Архивирано из оригинала 04. 03. 2016. г. Приступљено 12. 1. 2013. 
  2. ^ „Remote Alaska to stockpile food, just in case - Wire National News - The Sacramento ... - Worldnews.com”. Приступљено 12. 1. 2013. 
  3. ^ „PhDinAviation-2012 - 4 Industry”. Архивирано из оригинала 02. 04. 2013. г. Приступљено 12. 1. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]