Савршена утакмица (бејзбол)

С Википедије, слободне енциклопедије
Феликс Ернандез је последњи бацач са савршеном утакмицом. Он је 15. августа 2012. г. против Тампа Беј рејса ушао у повест.

Савршена утакмица у МЛБ-у означава утакмицу у којој бацач (или комбинација бацача) доноси победу екипи која траје најмање девет ининга, а да током целе утакмице нити један противнички играч не дође до базе (да буде тркач).[1] Да би постигао савршену утакмицу, тим не сме дозоволити ниједном противничком играчу да на било који начин дође до базе, укључујући ударац, шетњу, погодак лоптице у ударача, неухваћени трећи страјк, ометање од стране хватача или играча у одрани или грешке у пољу. Укратко „27 горе, 27 доле”, односно 27 (за утакмицу од девет ининга) аутова да се направи без избацивања тркача противничких. Ово је учињено 23 пута током више од век и по играња игре, а 21 пут од почетка модерне ере у МЛБ-у 1901. године. Феликс Ернандез из Сијетла маринерса је последњи пут као бацач имао савршену утакмицу 15. августа 2021. г. Логично, савршена игра обухвата и утакмицу без ударача и утакмицу без примљених поена. Грешка на терену која ударачу не дозволи да дође до базе, као и неухваћена ухватљива фаул лопта не квари савршену игру, све док као последица тога не буде тркач на бази.[2] Према садашњој дефиницији, када је игра скраћена из било којих разлога то онда не може се квалификовати као савршена утакмица иако испуњава све остале параметре (осим минимум девет ининга).

Прва потрврђена употреба израза савршена утакмица била је 1908. године, а тренутна дефиниција је последњи пут формализована 1991. г. Иако је теоретски могуће да неколико бацача комбинује савршену утакмицу (то се догодило за случај не савршене игре, већ игре без ударача 11 пута на нивоу главних лига /данашњи МЛБ/), до данас је сваку савршену утакмицу главних лига бацио само један бацач.[3] Последњи пут када је неко био близу савршене утакмице је Карлос рондон, бацач Чикаго вајт скокса. Он је у последњем делу утакмице на два страјка и нула болова погодио у палац ударача Кливленд индијанса и тиме уништио наде за савршену утакмицу, иако је био веома близу.[4]

Видети још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 

  1. ^ „MLB Official Info”. MLB Advanced Media. 2019. Приступљено 14. 7. 2019. 
  2. ^ „MLB Miscellany: Rules, Regulations and Statistics”. Major League Baseball. Приступљено 20. 8. 2007. 
  3. ^ „History: No-hitters”. Major League Baseball. Приступљено 22. 8. 2007. 
  4. ^ Facebook; Twitter; options, Show more sharing; Facebook; Twitter; LinkedIn; Email; URLCopied!, Copy Link; Print (2021-04-15). „White Sox's Carlos Rodon throws no-hitter after losing perfect game in 9th inning”. Los Angeles Times (на језику: енглески). Приступљено 2021-04-15.