Свети преподобни Акепсим

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети преподобни Акепсим
Лични подаци
Место рођењаСирија
Датум смрти4. век
Место смртиСирија
Световни подаци
Празник16. (3.) новембар

Акепсим или Акепсима (грч. Ακεψιμας; 4. век) - хришћански подвижник, сиријски пустињак, свештеник, светитељ у лику преподобно[1]г.

Податке о животу Акепсима износи Теодорит Кирски у 15. поглављу своје књиге „Историја богољубаца[2].

Живео је у време цара Теодосија Великог, недалеко од града Кира у Сирији. Трудио се у посту и молитви. Носио ланце. Пустињаков стан налазио се у близини града Кира. Акепсима је живео у малој ћелији. Узимао је храну која му је донета кроз малу рупу која је била закривљена тако да радознали нису могли да завире у пустињаков стан[3].

Његова храна је била сочиво натопљено водом. Акепсима је једном недељно одлазио до најближег извора по воду, и то ноћу. Теодорит говори о чудима које је учинио Акепсима: рука пастира, који је ноћу покушао да баци камен на пустињака, заледила се непомично док Акепсима није узео воду; половина тела човека који је из радозналости покушао са дрвета да завири у Акемпсимин живот, утрнула је. Обојица су се покајали и добили опроштај од пустињака. Акепсима је живео сам у пустињи 60 година.

Предвидео је своју смрт за 50 дана, што се и обистинило. Пре његове смрти, поглавар локалне цркве је дошао код пустињака и наговорио га да прими свештенство. Акепсима је клекнуо и епископ је извршио рукоположење. Пошто је неколико дана живео у чину презвитера, Акепсима се упокојио[4].

После његове смрти, настали су спорови, многи су желели да мошти однесу свако у своје село. Али један човек је прекинуо спор изјављујући светитељеву вољу - да његово тело сахрани тамо где је живео; што је и учињено.

Православна црква прославља светок Акепсима 16. (3.) новембра[5].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „НЭБ - Национальная электронная библиотека”. rusneb.ru - Национальная электронная библиотека (на језику: руски). Приступљено 2024-03-07. 
  2. ^ „История боголюбцев - Акепсима”. www.biblioteka3.ru. Приступљено 2024-03-07. 
  3. ^ „Свети преподобни Акепсим”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-03-07. 
  4. ^ „Церковная история, Глава 28. Какие другие монахи просияли в то же время. - блаженный Феодорит Кирский - читать, скачать”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2024-03-07. 
  5. ^ „Свети преподобни Акепсим”. Вечити православни календар (на језику: српски). Приступљено 2024-03-07.