Сербиан ГНУ/Линукс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сербиан ГНУ/Линукс
Serbian GNU-Linux logo.png
Serbian2018.png
Сербиан 2018
Развијач Debian Srbija
Радно стање Развија се
Изворни модел Софтвер слободног и отвореног кода
Доступно на Српски
Метода ажурирања APT
Управљање пакетом dpkg
Платформе i386, amd64
Врста кернела Линукс кернел
Корисничко окружење КДЕ, Опенбокс
Лиценца GPL
Веб-сајт Сербиан

Сербиан ГНУ/Линукс је класичан дериват оперативног система Debian, који је намењен свим корисницима који желе да користе рачунар на српском језику. Сербиан долази са комплетом програма намењеним за општу употребу, а код преузимања можете да одаберете верзију са КДЕ графичким окружењем или Опенбокс менаџером прозора, која је намењена старијим рачунарима.

Издање са КДЕ графичким окружењем могуће је користити у 32-битној и 64-битној архитектури, а по инсталацији добијате комплетан и поуздан оперативни систем савременог изгледа. Код прва два издања, верзија са Опенбокс менаџером прозора обликована је само у 32-битној архитектури, а од верзије 2016 омогућена су издања за обе архитектуре. Инсталиране апликације које долазе уз Опенбокс издање важе за мање захтевне, по потрошњи ресурса.

По инсталацији, Сербиан (КДЕ) ће бити на ћириличној опцији, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте. Опенбокс верзија за старије рачунаре долази подразумевано подешена на ћириличну опцију.

Историја и издања[уреди]

Прво издање Сербиана угледало је светлост дана на Божић, 7. јануара 2014. године. Тада је била доступна само верзија са КДЕ графичким окружењем, а нешто касније се појавила и верзија са Опенбокс менаџером прозора.

Реализација следећег издања оперативног система Сербиан ГНУ/Линукс планирана је за прво тромесечје 2019. године.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]