Симеон Трирски

С Википедије, слободне енциклопедије
Симеон Трирски
Лични подаци
Датум рођења10. век
Место рођењаСиракуза (Сицилија),
Датум смрти1 (14) јун 1035
Место смртиТрир (Немачка),

Симеон Трирски или Симеон из Сиракузе (Трир) (10. век, Сиракуза (Сицилија) - 1 (14) јун 1035, Трир (Немачка)) - византијски монах који је живот завршио као пустињак[1].

Традиција[уреди | уреди извор]

Симеон из Сиракузе рођен је у граду Сиракузи на острву Сицилији крајем 10. века. Његов отац је био грчки официр и са седам година дечак је превезен у Цариград, где је стекао добро образовање. Када је постао пунолетан, кренуо је на ходочашће у Палестину, где се упознао са свим хришћанским светињама и постао вођа ходочасничких група.

Временом се замонашио, неко време живео у Витлејему, а потом се настанио у манастиру Свете Катарине на Синају. Као чин послушања, по налогу манастирске јерархије, отишао је у Европу код војводе од Нормандије Ричарда II Доброг, који је манастиру обећао велику новчану помоћ. После дугог и тешког пута, по доласку у Руан, сазнао је да је војвода умро и да његов наследник не намерава да донира манастир.

Посетивши Трир, Симеон се сусрео са локалним архиепископом Попом, са којим је ходочастио у Свету земљу (1028-1030). По повратку у Трир, Симеон је затражио од архиепископа његов благослов да буде затворен у источној кули староримске капије. Свети Симеон је зазидан на празник Светог Апостола Андреја 1030. године. Од тада су наводно почела да се дешавају чуда[2].

Житије[уреди | уреди извор]

1(14) јуна 1035. године умро је свети Симеон. Убрзо касније, архиепископ Попо је у Риму дао изјаву о канонизацији пустињака. Што је учинио папа Бенедикт IX. Ова канонизација била је друга у историји папства.

Године 1041. на месту Симеоновог заточеништва почела је изградња цркве која носи његово име. У близини је основан мали манастир. И то је спасило древну римску капију Трира од уништења у средњем веку, када су локални становници користили старе структуре као каменоломе.

Црква Светог Симеона стајала је до 1803. године. Наполеон је наредио уништење цркве и реконструкцију римских капија Трира у њиховом изворном облику. Што је и учињено[3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Симеон Сиракузский, затворник Трирский”. www.palomnik.org. Приступљено 2024-04-29. 
  2. ^ „Simeon von Trier - Ökumenisches Heiligenlexikon”. www.heiligenlexikon.de (на језику: немачки). Приступљено 2024-04-29. 
  3. ^ „Ворота Порта Нигра в Трире / Экскурсии по Триру / Рассказы и репортажи / .”. web.archive.org. 2009-03-16. Приступљено 2024-04-29.