Тајни савјет Јапана

Из Википедије, слободне енциклопедије

Тајни савјет Јапана (јап. 枢密院, Сумицу-ин) је био савјетодавни орган при цару Јапана од 1888. до 1947. године. Основан је према узору на Тајни савјет Уједињеног Краљевства.

Оснивање[уреди]

Тајни савјет је био основан према указу цара Меијиа 28. априла 1888. са задатком да разматра нацрт Устава. Први предсједник је био Ито Хиробуми. У Уставу који је обнародован 11. фебруара 1889, Тајни савјет је био укратко поменут у члану 46: „Тајни савјетници ће у складу са пословником Тајног савјета разматрати сва важније државне послове и подносиће своје приједлоге цару.“

Надлежности[уреди]

Тајни савјет је имао право да подноси предлоге цару (фактички све одлуке је доносио Тајни савјет, а цар их је потписивао) по сљедећим питањима:

  • предлагање амандмана на Устав и на Закон о царском двору;
  • тумачење Устава, закона и указа;
  • објављивање рата и увођење војног режима;
  • међународни односи;
  • престолонасљеђе и објављивање регентства;
  • друга питања која су се налазила у надлежности цара (обично питања у вези формирања Кабинета).

Тајни савјет није имао законодавну власт.

Састав[уреди]

Тајни савјет се састојао из предсједника, замјеника предсједника (без права гласа), дванаест (касније двадесет) чланова, главног секретара и три секретара. Све савјетнике, укључујући предсједника и замјеника предсједника, је именовао цар Јапана на доживотни мандат на предлог премијера и Кабинета. Осим тога чланови Тајног савјета по функцији су били сви министри и премијер. На засједањима су могли учествовати и принчеви царског дома. Предсједник Тајног савјета је имао посебну власт, он је сазивао и контролисао сједнице Тајног савјета. Тајни савјет се увек састајао у царском дворцу у Токију. У посебним случајевима на засједањима је присуствовао и цар.

Укидање[уреди]

С временом се утицај Тајног савјета почео смањивати. На примјер, 1941. влада Јапана је донијела одлуку о објављивању рата САД без савјетовања с Тајним савјетом.

Дана 3. маја 1947. Тајни савјет је био распуштен у вези са доношењем новог Устава Јапана.

Види још[уреди]