Fizički objekat

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Тело (физика))

Mehur izdahnutog gasa u vodi

U uobičajenoj upotrebi i klasičnoj mehanici, fizički objekat ili fizičko telo (ili jednostavno objekat ili telo) je skup materije unutar definisane susedne granice u trodimenzionalnom prostoru.[1][2] Granična površina mora biti definisana i identifikovana svojstvima materijala, iako se može promeniti tokom vremena. Granica je obično vidljiva ili opipljiva površina objekta. Materija u objektu je ograničena (u većoj ili manjoj meri) da se kreće kao jedan objekat. Granica se može pomerati u prostoru u odnosu na druge objekte za koje nije vezana (preko translacije i rotacije). Granica objekta se takođe može deformisati i menjati tokom vremena na druge načine.

Takođe u uobičajenoj upotrebi, objekat nije ograničen da se sastoji od iste kolekcije materije. Atomi ili delovi objekta mogu se menjati tokom vremena. Objekat se obično definiše najjednostavnijim prikazom granice u skladu sa zapažanjima. Međutim, zakoni fizike se primenjuju direktno na objekte koji se sastoje od iste kolekcije materije.

U fizici, objekat je kolekcija materije koja se može identifikovati, koja može biti ograničena prepoznatljivom granicom i može se kretati kao jedinica translacijom ili rotacijom, u 3-dimenzionalnom prostoru.[3]

Svaki objekat ima jedinstveni identitet, nezavisan od drugih svojstava. Dva objekta mogu biti identična, u svim svojstvima osim pozicije, ali i dalje ostaju prepoznatljiva. U većini slučajeva granice dva objekta se možda neće preklapati ni u jednom trenutku. Svojstvo identiteta omogućava prebrojavanje objekata.

Primeri modela fizičkih tela uključuju, ali nisu ograničeni na česticu, nekoliko manjih tela u interakciji (partikularno ili na neki drugi način) i neprekidne medije.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ben-Chaim, Michael (2004), Experimental Philosophy and the Birth of Empirical Science: Boyle, Locke and Newton, Aldershot: Ashgate, ISBN 0-7546-4091-4, OCLC 53887772 .
  2. ^ Agar, Jon (2012), Science in the Twentieth Century and Beyond, Cambridge: Polity Press, ISBN 978-0-7456-3469-2 .
  3. ^ Edmund Taylor Whittaker (1988). A Treatise on the Analytical Dynamics of Particles and Rigid Bodies (Reprint of fourth edition of 1936 with foreword by William McCrea изд.). Cambridge University Press. стр. 1. ISBN 0-521-35883-3. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

  • Медији везани за чланак Fizički objekat на Викимедијиној остави