Томи Емануел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Томи Емануел

Томи Емануел, 2015.
Томи Емануел, 2015.

Подаци
Пуно име Вилијам Томас Емануел
Датум рођења 31. мај 1955.
Место рођења Мусвелбрук (АустралијаАустралија)
Активни период од 1962
Инструмент гитара
Жанр Рок, Блуз, Кантри
Званични веб-сајт Званична презентација

Вилијам Томас „Томи“ Емануел (енгл. William Thomas "Tommy" Emmanuel; рођен 31. маја 1955) је аустралијски гитариста, препознатљив по свом стилу свирања прстима, перкусији и енергичним наступима. Награђиван је признањима магазина Ролинг Стоун за најбољег гитаристу 1990. године, затим наградом гитаристичког часописа „Гитар Плејер магазин“ за најбољег акустичног гитаристу, као и признањем Certified Guitar Player које поред њега носе још само тројица светских гитариста [1]. Године 2010, Емануел постао је члан реда Аустралије (енгл. Member of the Order of Australia).

Биографија[уреди]

Томи Емануел почео је да свира гитару као четворогодишњак, по слуху и без формалног музичког образовања. Свој јединствени стил назвао је једноставно - стил свирања прстима (енгл. finger style). Чет Еткинс, легенда гитаре, био је један од његових првих и највећих узора и инспирисао га је да почне да свира. Чет и Томи су сарађивали 1996. године на албуму „The Day Finger Pickers Took Over The World“ који је номинован за Греми.

Томи Емануел је поред многобројних награда и признања добио и престижну титулу Certified Guitar Player коју осим њега носе још само два човека у свету - Џери Рид и Џон Ноулс. Емануел је сарађивао и са Ериком Клептоном, Џорџом Мартином, Лесом Полом, Хенком Марвином, Стивијем Вондером и многим другим истакнутим уметницима широм света, као и са симфонијским оркестрима Аустралије, Немачке и Америке [2][3][4]. На 13. Гитар Арт фестивалу у Београду наступио је са мајсторима гитаре Влатком Стефановским и Стокелом Розенбергом окупљеним у гитарском трију „Краљеви жица“ (енгл. Kings of strings) [5].

Дискографија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Story: Томи Емануел се враћа у Београд, 9. октобар 2009.
  2. „Томи Емануел у новембру у Дому синдиката”. РТС. 25. сеп 2009. Приступљено 11. 3. 2012.. 
  3. Вук Николић. „Tommy Emmanuel at Kolarac Hall (Belgrade) on 7 Apr 2008”. Last.fm. Приступљено 11. 3. 2012.. 
  4. „Томи Емануел у Београду”. Nadlanu.com. Приступљено 11. 3. 2012.. 
  5. Telegraf:„Kings of strings“ nastupili u Sava centru, 18. mart 2012.
  6. RTS: "Kings of Strings" zakazali još jedan koncert, 12. mart 2012

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката:

Story: Томи Емануел, Влатко Стефановски и Стокело Розенберг објавили спот, 27. јануар 2012.