Туроператори

С Википедије, слободне енциклопедије

Туроператори имају организаторску улогу. Туроператори су велике туристичке агенције које креирају пакет аранжмане, и уступају их мањим туристичким агенцијама и за то им плаћају провизију, а зарада туроператора је у виду марже. [1]

Врсте туроператора[уреди | уреди извор]

Туроператори се у основи деле у четири врсте. То су категорије базиране на осонову природе њиховог посла и начина пословања. [2]

  1. Унутрашњи туристички оператoри
  2. Спољашњи туристички оператoри
  3. Домаћи туристички оператoри
  4. Оперaтoри на земљи

Унутрашњи туроператори[уреди | уреди извор]

Такође су познати и као долазни туроператори. Технички, оператори који примају госте, клијенте / туристе и управљају аранжманима у домаћој земљи се називају долазни туроператори.

Спољашњи туроператори[уреди | уреди извор]

Туроператори који промовишу путовања за стране дестинације, можда пословно путовање или слободно путовање називају се спољашњи туроператори.

Домаћи туроператори[уреди | уреди извор]

Домаћи туроператори су они који окупљају, комбинују туристичке компоненте у инклузивне туре и продају их домаћим путницима. Ови туроператори пружају услуге путовања у оквиру матичне земље туриста.

Оператори на земљи[уреди | уреди извор]

Ово су опште познате агенције за управљање и њихова главна функција је да организују туристичке аранжмане за долазеће туристе у име прекоморских оператора.

Функције туроператора[2][уреди | уреди извор]

Важност туроператора[уреди | уреди извор]

Туроператори путовања имају кључну улогу у сектору туризма. Kреирају туристичке производе, промовишу их и продају туристима. Туристима пружају најбољу и конкурентну цену. Туристички оператори преговарају са добављачима туристичког производа, као што су хотели, авио- компаније. Туроператори организују путовања на најбољи могући начин. Они персонализују и воде рачуна о томе да је свака компонента обиласка добро збринута.Пружају најбоље искуство током путовања. Туристички оператори пружају систем подршке како у матичној земљи, тако и у иностранству. [2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Turoperatori” (PDF). 
  2. ^ а б в „Tour Operators - Definition, Types, Functions & Importance”. An Educational Portal (на језику: енглески). 2018-07-29. Приступљено 2019-05-30.