Фазна модулација

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Фазна модулација је врста модулације при којој се фазни помак носеће фреквенције мијења пропорционално сигналу корисне информације. Амплитуда носеће фреквенције се држи константном. Уз амплитудну и фреквентну модулацију, представља једну од три основне врсте модулације. Због сличности, фазна и фреквентна модулација се једним именом зову угаона модулација (енгл. angle modulation).

Ако је сигнал информације аналогни сигнал (глас, музика), фазни помак носеће фреквенције ће се мијењати континуално у одређеном опсегу. Ако је сигнал информације дигитални сигнал, фазни помак носеће фреквенције може имати двије или више дискретних вриједности. У најједноставнијем облику ПСК (енгл. PSK, Phase Shift Keying) фазни помак може да се одржава на једној вриједности за дигиталну нулу, а на другој за јединицу.

Фреквентна или фазна модулација?[уреди]

Фреквентна и фазна модулација су врло сличне: није могуће мијењати само фазу без промјене фреквенције, и обрнуто. Разликујемо их само у томе која особина носиоца се директно мијења. Ако се директно мијења фреквенција, а индиректно фаза, говоримо о фреквентној модулацији. Ако се директно мијења фаза, а индиректно фреквенција, говоримо о фазној модулацији.

Примјена[уреди]

Ријетко се користи за радио пренос. Често се користи у дигиталним синтисајзерима музике.

Могући облици модулације[уреди]

Размотримо математички израз за синусоидални талас:

v = Vp sin (2πft+θ) или

v = Vp sin (ωt+θ)

гдје је

  • v = тренутна вриједност синусоидалног напона
  • Vp = вршна вриједност синусоидалног напона
  • f = фреквенција (Hz)
  • ω = 2πf = угаона брзина
  • t = вријеме (s)
  • ωt = 2πft = угао у радијанима
  • θ = фазни угао

Из овога можемо видјети да постоје три начина модулације, зависно од тога на који начин се мијења носилац. То су амплитудна, фреквентна и фазна модулација.

Литература[уреди]

  • Electronic Communication Systems, Fundamentals Through Advanced, 4th edition, Wayne Tomasi. ISBN 978-0-13-022125-4.