Формула 1 — сезона 1999

С Википедије, слободне енциклопедије
Сезона 1999
Информације о сезони
Сезона почела7. марта
Сезона завршена31. октобар
Број трка16
Број тимова11
Возачи
  Победник  Мика Хекинен (ФИН) (Макларен)
  Други  Еди Ирвин (УК) (Скудерија Ферари)
  Трећи  Хајнц-Харалд Френцен (НЕМ) (Џордан)
Конструктори
  Победник  Скудерија Ферари (ИТА)
  Други  Макларен (УК)
  Трећи  Џордан (УК)
← 1998
2000 →
Бранилац титуле, Мика Хeкинен (усликан 2006) освојио је свој други наслов за Макларен
Хајнц-Харалд Френцен је завршио сезону на трећем месту, у Џордану

50. сезона Формуле 1 је одржана 1999. године од 7. марта до 31. октобра. Вожено је 16 трка. У сезону је ушла потпуно нова трка, Велика награда Малезије. Мика Хeкинен је освојио наслов првака иако су Еди Ирвајн, Дејвид Култард и Хајнц-Харалд Френцен ималу прилику да га освоје. Ферари је освојио конструкторски наслов првака, најавивши Шумахерову еру на почетку новог века. Шумахер је сломио ногу у удесу на ВН Британије, те није возио 6 трка. Вратио се на последње две трке како би помогао Ирвину у његовој шампионској намери.

Ток сезоне[уреди | уреди извор]

Финале шампионата је обележила контроверзна ситуација. На првој Великој награди Малезије, Ферари је заузео прво и друго место, али је дисквалификован због кршења техничких прописа. Након жалбе, враћени су на првобитна места, што је осигурало Ирвину да узме титулу пре последње трке у Јапану.

Шумахер је узео пол, али је изгубио место на старту од Хекинена. Шумахер му није сметао за позицију упркос томе што је био испед њега целе трке. Да је Ферари заменио места возачима, Ирвин би и даље остао без титуле због Хекиненових пет победа у односу на Ирвинове четири. Ирвин је на крају завршио на трећем месту и није успео да постане први пут у каријери шампион.

Сезона је била успешна за тимове Џордана и Стјуарта, при чему је Хајнц-Харалд завршио трећи у трци за титулу у Џордану, а Џони Херберт је освојио Стјуартову прву и једину победу на Великој награди Европе. У сезони је екипа Вилијамса остала и другу сезону заредом без победе, упркос неколико подијума које је освојио млади Ралф Шумахер, док Алесандро Занарди завршио сезону без бода. Бивши возач Вилијамса и светски првак из 1997. Жак Вилнев придружио се новом Бритиш Америка тиму и такође је завршио сезону без бодова, пошто се повукао са 12 од 16 трка.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]