Цариградски мир (1736)

С Википедије, слободне енциклопедије

Цариградски мир потписан је 24. септембра 1736. године између Османског царства и Афшаридске персије. Њиме је завршен Османско-персијски рат (1730-1735).

Споразум[уреди | уреди извор]

Ахмед-пашин уговор из 1732. године није задовољио ни једну од страна. Османски султан Махмуд није се слагао са предајом Табриза, а Надир је желео да поврати Грузију и Јерменију и свргне Тахмаспа са власти. Због тога је, након повратка са истока, заратио са Турцима у намери да заузме Багдад. То му није пошло за руком. На Кавказу је био успешнији. За мање од две године присилио је Османлије да напусте Тбилиси и Јереван. У међувремену, Руско царство напало је турске територије на Криму и у Украјини. Султан је тако био приморан на мир. Мировни преговори вођени су између Али-паше и Мирзе Мухамеда. Територијалне промене нису биле спорне, али је проблем задавао сукоб између две исламске секте. Мировни споразум је потписан 1736. године у Цариграду. Османлије су признале Надира за новог шаха Персије. Османско царство предало је Персији Кавказ. Османлије су допустиле персијским шиитима ходочашће у Меки која је тада била у саставу Османског царства.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Nicolae Jorga: Geschichte des Osmanischen Reiches IV, (trans by Nilüfer Epçeli),İstanbul 2009, ISBN 975-6480-21-1 p.345
  • Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt IV, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991, p 4-8