Чизме

С Википедије, слободне енциклопедије
Чизме

Чизме су одевни предмет који служи за заштиту стопала али и подклоленице од спољних утицаја. У суштини оне су врсте ципела чија је основна карактеристика већа дубљина.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Чизме пронађене у Кини, датирају од око 220 г.п.н.е

Најраније чизме су чиниле два дела, дољи који је био упоредив са обичним ципелама и горњи направљен од неког топлијег материјала. Око 1000 година пре нове ере, ова два дела су се спојила и тако су настале претече данашњих чизми. Наравно развој чизме се дугује народима који су живели на крајњем северу пре свега степским номадским народима,[2] Русима и Скандинавцима и другим.

У 17.веку у Европи су чизме добиле пре свега војнички стил. У нојиме добу оне постају и модни детаљ па се развијау чизме са потпетицом [3].

Врсте[уреди | уреди извор]

Чизме се могу у зависности од намена правити од најразличитијих материјала: кожа, вуна, платно, гума, цинтетички материјали и др. По величини чизме могу бити: надколенице, подколенице и плитке чизме. Такође постоји и подела према намени односно местима где се могу користити. С обзиром на конструкцију и уколико се користе одговарајуући материјали чизме могу бити и заштитне пре свега у грађевинарству, код ватрогасаца и слично [4] [5].

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]