Шаблон:ИЧ-Џими Вејлс

С Википедије, слободне енциклопедије
Џимбо Вејлс
Џимбо Вејлс

Џими Донал Џимбо Вејлс (енгл. Jimmy Donal "Jimbo" Wales; Хантсвил, 7. август 1966) амерички је предузетник, саоснивач и председник Задужбине Викимедије, непрофитне корпорације која руководи Википедијом и неколицином других википројеката. Вејлс је такође оснивач комерцијалне компаније Викије (енгл. Wikia, раније Wikicities), неповезане са Викимедијом.

Џимбо Вејлс је рођен у Хантсвилу, у Алабами, где је похађао гимназију Рандолф, припремну школу за универзитет, након чега је уписао факулет и стекао диплому у области финансија. Док је био на постдипломским студијама, предавао је на два универзитета, али их је напустио пре завршетка доктората јер је нашао посао у области финансија, а касније је радио као директор истраживања једне фирме из Чикага. Године 1996. Вејлс је основао „Бомис”, портал на коме се налазио садржај за одрасле. Касније, ова компанија је обезбедила почетно финансирање слободне енциклопедије Нупедије (2000—2003) и њене наследнице, Википедије.

Дана 15. јануара 2001. године, са Ларијем Сангером и другим колегама, Вејлс је основао Википедију, слободну енциклопедију отвореног садржаја која је брзо постала популарна, а како је Википедијин јавни профил порастао, Вејлс је постао промотер и портпарол целог пројекта.