Шаблон:ИЧ-Ширли Чизом

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ширли Чизом

Ширли Анита Чизом (енгл. Shirley Anita Chisholm; 30. новембар 19241. јануар 2005), девојачко Сент Хил (енгл. St. Hill), била је америчка политичарка, просветна радница и писац. Године 1968. постала је прва тамнопута жена изабрана за Конгрес Сједињених Америчких Држава, и представљала је дванаести конгресни округ Њујорка у седам мандата од 1969. до 1983. На председничким изборима у САД-у 1972, постала је први тамнопути кандидат за номинацију главне странке за председника Сједињених Америчких Држава и прва жена која се кандидовала за председника Демократске странке, као и прва жена која је учествовала у председничкој дебати Сједињених Америчких Држава.

Једна од њених првих активности у скупштини била је супротстављање државном тесту описмењавања који захтева енглески језик. Сматрала је да сви боље функционишу на свом матерњем језику и да ако неко не зна енглески језик то није знак да је особа неписмена. Финансирала је увођење програма Тражење образовања, уздизања и знања који је студентима са оштећењем пружио шансу да упишу факултет.

Године 1993. Бил Клинтон ју је именовао за амбасадора Сједињених Америчких Држава на Јамајци, али није могла да ради због здравствених проблема. Исте године, примљена је у Националну кућу славних жена. Умрла је 1. јануара 2005. године у Ормонд Бичу, у близини Дејтона Бича, након што је претрпела неколико можданих удара.