Пређи на садржај

Шаблон:ИЧ-MeToo покрет

С Википедије, слободне енциклопедије
Лого
Лого

#MeToo покрет, са варијацијама сродних локалних или међународних имена (нпр. Разбијачи тишине), јест друштвени покрет против сексуалног злостављања и сексуалног узнемиравања где људи објављују наводе о сексуалним злочинима које су починили моћни и / или истакнути мушкарци. Фраза „Me Too” је првобитно била коришћена у овом контексту 2006. године на друштвеним медијима, на услузи Myspace, од стране жртве сексуалног малтретирања и активисткиње Таране Бурк. Хаштаг #МеТоо се користио од 2017. године као начин да се скрене пажња на величину проблема. 'МеТоо' оснажује оне који су били сексуално нападнути (посебно младе и рањиве обојене жене) кроз емпатију, солидарност и снагу у броју, видљиво показујући колико их је доживело сексуални напад и узнемиравање, посебно на радном месту.

Након разоткривања бројних оптужби за сексуално злостављање против филмског продуцента Харвија Вајнстина у октобру 2017. године, покрет је почео да се шири вирално као хаштаг на друштвеним медијима. Америчка глумица Алиса Милано је 15. октобра 2017. године објавила на Твитеру: Ако би све жене које су биле сексуално узнемираване или нападнуте написале 'Me too' као статус, могли бисмо људима дати осећај величине проблема, рекавши да је идеју добила од пријатеља. Убрзо су уследиле бројне објаве високог профила и одговори америчких познатих личности Гвинет Палтроу, Ешли Џад, Џенифер Лоренс и Умa Турман. Широко медијско извештавање и дискусија о сексуалном узнемиравању, посебно у Холивуду, довели су до отпуштања запослених на високим профилима са позиција, као и критика и негативних реакција.

Након што су милиони људи почели да користе фразу и хаштаг на овај начин на енглеском, израз је почео да се шири на десетине других језика. Међутим, опсег је постао нешто шири са овим проширењем, а Тарана Бурк га је недавно назвала међународним покретом за правду за маргинализоване људе. Након што је хаштаг #МеТоо постао виралан крајем 2017. године, Facebook је известио да је скоро половина његових америчких корисника била пријатељица са неким која је рекла да је била сексуално злостављана или узнемиравана