Пређи на садржај

Шаблон:Недавна смрт

С Википедије, слободне енциклопедије
Документација шаблона[прикажи] [уреди] [историја] [освежи]

Овај шаблон упозорава читаче да информације приказане у чланку можда нису „коначне” због недостатка информација, недоступности информацијама или несигурности око доступних информација у чланку везаних за недавно преминулу особу. Тако читачи треба да буду опрезни са искоришћавањем садржаја дотичног чланка, што је у ствари случај и са свим чланцима Википедије, с тим да се шаблон користи у случајевима када је потребно посебно нагласити да је ризик од могућности постојања нетачних информација велик.

Попунити |датум= или |датум_смрти= са датумом смрти особе (у формату „ггггммдд”) ако желите да се шаблон о недавној смрти сам склони из чланка након што прође седам дана после дана смрти.

  • Попунити овај параметар обавезно ако се шаблон користи на прелазу из године у годину (тренутну), јер у противном у тренутној години линк на речи умрла који води до одељка „Смрти” у чланку о години у којој је особа умрла водиће можда до године у коју се прешло ако се у њој користи овај шаблон (на чланку о особи која је умрла у години из које се прешло у тренутну).

Попунити |ијек= или |ијекавица= са „да” ако се шаблон користи у чланку написаном на ијекавици.

Категорија за праћење[уреди извор]

Чланци који користе шаблон у периоду 1—7. јануар без попуњеног параметра |датум= или |датум_смрти= сврстаће се у ову категорију, јер ће линк на речи умрла у том случају можда водити до смрти у следећој (тренутној) години — не зна се да ли је особа умрла 1—7. јануара (или и после 7. ако се чланак користи и дуже од седам дана по смрти) или можда 25—31. децембра (или и пре 25. ако се чланак користи и дуже од седам дана по смрти) прошле године.

Употреба[уреди извор]