ШОСО „Царица Јелена” Ниш

С Википедије, слободне енциклопедије
Школа „Царица Јелена” Ниш
Типдржавна школа
ЛокацијаГоце Делчева 22
Ниш
ДржаваСрбија

Школа за основно и средње образовање „Царица Јелена” (раније „14. октобар”) Ниш[1] је школа у којој се образују ученици са сметњама у развоју у три образовна нивоа: предшколско, основно и средње образовање. Највећи део ученика испољава сметње у интелектуалном развоју различитог степена, од лакших до тежих.[2][3]

Године 1937. у ОШ „Вожд Kарађорђе” формирано је одељење за децу са посебним потребама и то је било прво такво одељење у Нишу. Од 1952. године настава се обављала у данашњој школи „Радоје Домановић”.

Данашњу зграду школа је добила на коришћење 1972. године. Школа „Царица Јелена” у Нишу располаже са 9 учионица, фризерским салоном, четири радионице, два кабинета, фискултурном салом, трпезаријом. Школу данас похађа 96 ђака распоређених у 12 одељења.

У оквиру школе, налази се и дневни боравак за ученике. У боравку раде три дефектолога. Дневни боравак ученици користе за одмор, израду домаћих задатака, вежбе и друге активности.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Škola zbog negativne konotacije naziva “14. oktobar” promenila ime u “Carica Jelena. Južne vesti. Приступљено 25. 1. 2023. 
  2. ^ „Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena” u Nišu”. Edukacija. Приступљено 25. 1. 2023. 
  3. ^ „ŠKOLA ZA OSNOVNO I SREDNJE OBRAZOVANJE Carica Jelena”. Fondacija Humanost bez granica. Приступљено 25. 1. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]