Шмауг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Шмауг (Smaug, Змај од Еребора) био је највећи Змај Трећег Доба. Дивовски златножути Ватрени змај, имао је огромна крила као у слепог миша и омотач од непробојних гвоздених крљушти. Његов једини рањиви део - трбух, био је заштићен прслуком од драгуља који су постали усађени ту вековним лежањем на ризницама накита. Мада му је порекло непознато, зна се да је живео у Сивим Планинама пре но што је 2770. године дошао у Еребор. Ту је палио и пустошио Дол пре уласка у Краљевство под Планином, где је побио или отерао патуљке. Два века је задовољно лежао на хрпи блага у Еребору.

Године 2941. дремеж му је поремећен када су му дванаест Патуљака предвођених законитим краљем Еребора, Торин Храстоштит и Хобит плаћеник , по имену Билбо Багинс, украли део злата. Својим лукавством Хобит Билбо Багинс успео је да открије једно место на широким грудима Шмауга, које није било прекривено драгуљима и где се могло забости сечиво. Шмауг је у бесу напао Језерске Људе Езгарота, и убијен је црном стрелом Барда Луконосца која је пробила то једино место на његовом трбуху.

Литература[уреди]

  • A-Z of Tolkien, David Day (1998). Толкинов речник Б. Дубравка Попадић - Гребенаревић (преводилац). Београд: IP ESOTHERIA. ISBN 86-7348-038-8. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]