100 (ТВ серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

100 (Стотина) је америчка пост-апокалиптична и научно-фантастична телевизијска серија, која је своју премијеру имала 19. марта 2014. на каналу The CW. ТВ серија, коју је развио Џејсон Ротенберг, базирана је на истоименој серији романа Каса Моргана.

Серија прати групу преживјелих након апокалипсе - Кларк Грифин (Елајза Тејлор), Белами Блејк (Боб Морли), Октавија Блејк (Мари Авгерополос), Џаспер Џордан (Девон Бостик), Монти Грин (Кристофер Ларкин), Рејвен Рејес (Линдси Морган), Фин Колинс (Томас Мекдонел), Џон Марфи (Ричард Хармон) и Велс Џаха (Ели Гори). Они су први људи на Земљи, доспјели са свемирске станице Арка, да утврде да ли је Земља насељива након нуклеарне апокалипсе. Ту су и остали ликови: Др Еби Грифин (Пејџи Тарко), Кларкина мајка, Маркус Кејн (Хенри Јан Кусик), члан Савјета на Арки, и Телонијус Џаха (Исаија Вашингтон), канцелар Арке и Велсов отац.

У марту 2017., The CW је обновио серију за пету сезону, која је премијерно приказана 24. априла 2018., а у мају 2018., серија је обновљена и за шесту сезону.

Синопсис[уреди]

Прва сезона серије почиње 97 година након нуклеарног рата који је уништио живот на Земљи. Преко 2.400 преживјелих налази се на једној великој станици у Земљиној орбити, названој "Арка". Пошто Аркин систем одржавања живота почиње падати, 100 малољетних затвореника (звали су их "стотина") бива послано да се суочи са свим што Земља доноси. Они откривају да није уништено сво човјечанство и да има преживјелих: Земљани, који живе наоружани у клановима, прилагођени условима на Земљи; Косачи, друга група људи на Земљи који су постали канибали; и Планински људи, који живе закључани у Монт Ведеру још од прије апокалипсе, изузетно осјетљиви на вањске услове. Под вођством Беламија и Кларк, "стотина" покушава преживјети у тешким условима, борећи се против Земљана и покушавајући успоставити комуникацију с Арком.

У другој сезони, Планински људи одводе четрдесет и осморо чланова "стотине" у Монт Ведер. Сазнаје се да Планински људи тамо врше трансфузију крви од ухваћених Земљана у циљу анти-радијацијске терапије. Медицински тестови извршени на "стотини" показују да су они још отпорнији на радијацију и њихова коштана срж омогућила би Планинским људима да преживе у спољном свијету. У међувремену, остали становници Арке успјешно се спуштају на Земљу и ступају у савез са Земљанима како би спасили људе, формирајући заједнички камп назван "Камп Џаха".

У трећој сезони, Камп Џаха бива преименован у "Аркадија" и новоизабрани канцелар Пајк, бивши учитељ и ментор, отпочиње рат са Земљанима. Вјештачка интелигенција, названа A.L.I.E., која је направљена да учини живот бољим за човјечанство, рјешавањем проблема пренасељености још прије нуклеарне катастрофе која је уништила Земљу, поново се јавља и узима умове скоро свих у Аркадији и Полису - главном граду Земљана. На крају сезоне, Кларк одлучује да уништи A.L.I.E.

У четвртој сезони, стотине нуклеарних реактора широм свијета се почиње топити, као резултат стогодишњег неодржавања, што ће 96% планете поново учинити ненасељивим. Кларк и остали траже начин да преживе надолазећи вал зрачења и тако откривају да "Црнокрвне", потомци прве, оригиналне "Црнокрвне" - Беке, прве земаљске командирке и креаторке A.L.I.E., могу метаболизовати зрачење. Кларк и остали покушавају копирати формулу, како би "црну крв" убризгали свима, али безуспјешно. Пронађен је стари бункер у ком 1.200 људи може преживјети наредних 5 година. Сваки од 12 кланова изабрао је по 100 људи који ће остати у бункеру, док мала група одлучује да се врати у свемир и вал зрачења преживи на остацима оригиналне Арке.