911 (pesma)

С Википедије, слободне енциклопедије
Slika iz Muzičkog videa

911 je osma pesma sa šestog studijskog albuma Lejdi Gage Kromatika "Chromatica", kao i treći singl sa albuma. Napisali su je Gaga, Justin Tranter, BloodPop i Madeon. Pesma je evro disko, tehno i fank žanra. Pesme priča o poteškoćama lošeg mentalnog zdravlja i uzimanju antipsihotika, lekova koje Gaga koristi. Brojni kritičari ovu pesmu nazivaju "Najboljom sa albuma".

Kompozicija i značenje[уреди | уреди извор]

Billboard pisac Nolan Fini (Nolan Feeney) opisao je "911" kao bitku vašeg tela i duha.[1] Kroz stihove, pevačica opisuje njenu borbu sa mentalnim zdravljem i samo-mržnjom zato što ne može da živi u "pravom svetu". U referenu pesme, pevačica shvata i potpuna prihvata njenu mentalnu bolest, i priznaje da je zavisna od antipsihotika.

Muzički video[уреди | уреди извор]

Produkcija[уреди | уреди извор]

Video je režirao Tarsem Sing (Tarsem Singh) , a snimljen je u avgustu 2020 u Valenciji (Valencia) predgradju Santa Klarite u Kaliforniji.[2]

Tarsem Sing, producent muzičkog videa

Koncept za priču videa je stvorio Tarsem, koji je podelio njegovu 25 godina staru ideju sa Gagom zato što ga je dotakla Gagina životna priča.

U intervjuu za Rolling Stone, BloodPop je potvrdio da, dok je snimala pesmu, insistirala je da sve u studiju bude crno i da nosi periku, kako bi mogla da ponovo proživi sve o čemu peva u pesmi.[3]

Sinopis[уреди | уреди извор]

Video počinje sa Gagom kako leži onesvešćeno pored bicikla i rasprosutim narom u pustinji. Njene oči su prekrivene crvenom tkaninom. Gaga se polako budi i dolazi do meksičke vile. Dok pesma polako počinje, Gaga ulazi u vilu punu čudno obučenih ljudi, kao i čoveka koji jako udara glavom u jastuk i mumiju koja se nalazi u naručuju žene. Većina tih likova pokušava da pridje pevačici ali ona beži. Na kraju spota, Gaga se budi i shvata da je sve to bio san, i da je ona doživela saobraćajnu nesreću. Svi likovi u njemom snu označavaju neke likove iz nesreće.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „'Put on Your Superhero Suit': How Lady Gaga Navigated a Year Unlike Any Other”. Billboard (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-29. 
  2. ^ „Lady Gaga's '911' director reveals the wild secrets behind the video shoot”. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-29. 
  3. ^ Spanos, Brittany; Spanos, Brittany (2020-05-30). „Welcome to 'Chromatica': Inside Lady Gaga's Triumphant Dance Floor Return”. Rolling Stone (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-30.