Пређи на садржај

Agregacija podataka

С Википедије, слободне енциклопедије

Agregacija podataka je prikupljanje informacija iz baza podataka sa namerom da se pripreme kombinovani skupovi podataka za obradu podataka.[1]

Geološki zavod Sjedinjenih Država objašnjava da, „kada su podaci dobro dokumentovani, znate kako i gde da tražite informacije i rezultati koje dobijete biće ono što očekujete.“[2] Izvorne informacije za agregaciju podataka mogu da potiču iz javnih evidencija i kriminalističke baze podataka. Informacije se pakuju u zbirne izveštaje i zatim prodaju preduzećima, kao i lokalnim, državnim i vladinim agencijama. Ove informacije mogu biti korisne i u marketinške svrhe. U Sjedinjenim Državama, mnoge aktivnosti brokera podataka potpadaju pod Zakon o poštenom kreditnom izveštavanju (FCRA) koji reguliše agencije za izveštavanje potrošača. Agencije zatim prikupljaju i pakuju lične podatke u izveštaje potrošača koji se prodaju poveriocima, poslodavcima, osiguravačima i drugim preduzećima.

Agregatori baze podataka daju različite izveštaje o informacijama. Pojedinci mogu da zahtevaju sopstvene izveštaje potrošača koji sadrže osnovne biografske informacije kao što su ime, datum rođenja, trenutna adresa i broj telefona. Odgovarajuće i kvalifikovane treće strane mogu da zatraže izveštaje o proveri prošlosti zaposlenih, koji sadrže veoma detaljne informacije kao što su prethodne adrese i dužina boravka, profesionalne licence i kriminalna istorija. Ne samo da se ovi podaci mogu koristiti za proveru prošlosti zaposlenih, već se mogu koristiti i za donošenje odluka o osiguranju, cenama i sprovođenju zakona. Aktivisti za zaštitu privatnosti tvrde da agregatori baza podataka mogu pružiti pogrešne informacije.[3]

  1. ^ Stanley, Jay; Steinhardt, Barry (јануар 2003). „Bigger Monster, Weaker Chains: The Growth of an American Surveillance Society”. American Civil Liberties Union. 
  2. ^ „Why Does Data Need to be Managed?”. USGS (на језику: енглески). 2022-06-11. Приступљено 2022-06-11. 
  3. ^ Pierce, Deborah; Ackerman, Linda (2005-05-19). „Data Aggregators: A Study of Data Quality and Responsiveness”. Privacyactivism.org. Архивирано из оригинала 2007-03-19. г. Приступљено 2007-04-02.