Пређи на садржај

Američka filmska asocijacija — sistem rangiranja filmova

С Википедије, слободне енциклопедије

Rangiranje filmova po sistemu Američke filmske asocijacije (Motion Picture Association of America, skraćeno MPAA) koristi se u Sjedinjenim Državama kako bi se odredilo da li je sadržaj filma prigodan za pojedine delove publike. To je jedan od mnogih sistema rangiranja filmova koji se koristi da bi pomogao rmušterijama da odluče koji filmovi nisu pogodni za decu ili adolescente.

Ovo je najpoznatiji sistem rangiranja u SAD za klasifikaciju potencijalno uvredljivog sadržaja, ali se uglavnom ne koristi izvan filmske industrije, jer je MPAA registrovala svaki rang. Ovaj sistem je kritikovan zbog svoje tajnovitosti[1] i zbog toga što je cenzura izraženija za scene seksa nego za scene nasilja.

Trenutne MPAA oznake su:

Oznaka
Tekst
G rating symbol
G rating symbol
G - General Audiences
Pogodno za sve uzraste
PG rating symbol
PG rating symbol
PG - Parental Guidance Suggested
Preporučuje se prisustvo roditelja jer materijal možda nije prigodan za decu. Materijal sadrži scene umerenog nasilja.
PG-13 rating symbol
PG-13 rating symbol
PG-13 - Parents Strongly Cautioned
Preporučuje se strogi nadzor roditelja, jer materijal možda nije prigodan za decu mlađu od 13 godina. Materijal sadrži scene umerenog nasilja i 1 do 2 upotrebe "eksplicitnih" psovki.
R rating symbol
R rating symbol
R - Restricted
Nije dozvoljeno prikazivanje mlađima od 17 godina bez pratnje roditelja ili drugog odraslog staratelja. Materijal sadrži izričite scene nasilja, veliki broj psovki i seksualno implicitan sadržaj. Roditeljima se preporučuje da podrobnije saznaju o filmu pre nego što povedu sa sobom decu mlađu od 17 godina.
Nc-17 rating symbol
Nc-17 rating symbol
NC-17
Materijal izričito za odrasle. Nije dozvoljeno prikazivanje mlađima od 17 godina.

Ukoliko film nije poslat na rangiranje, koristi se oznaka NR (Not Rated). Međutim, NR nije zvanična klasifikacija Američke filmske asocijacije. Filmovi koje MPAA nije rangirala, a za koje se očekuje da će biti rangirani često se reklamiraju uz obaveštenje "This Film is Not Yet Rated" (Ovaj film još uvek nije rangiran) ili, ređe, "Rating Pending" (Rangiranje u toku).

Spoljašnje veze

[уреди | уреди извор]